Nyt forsøg: Tang skal behandle tarmsygdomme

Lægerne i Silkeborg skal undersøge, om tang er bedre end medicin for en gruppe patienter.

Tang til medicinsk forsøg
Foto: Jan Villadsen, Regionshospitalet Silkeborg

Et forsøg på Regionshospitalet Silkeborg skal nu vise, om tang fra Atlanterhavet kan hjælpe patienter med betændelsestilstande i tarmen og gigtsygdomme.

Hospitalet har fået 2,2 millioner kroner fra EU til et forskningsprojekt, der som det første i verden skal teste tang som behandling af mennesker.

- Vi må erkende, at god medicin ikke gør det hele. Tang kan være et supplement og måske give patienter færre symptomer og mindre træthed, forklarer overlæge Jan Villadsen fra hospitalets Diagnostisk Center i en pressemeddelelse.

Forsøget skal løbe over fire år og vil inkludere 700-800 patienter med kroniske betændelser i tarmene og gigtsygdomme.

- Ved kronisk tarmbetændelse og gigtsygdomme har sammensætningen af bakterier i tarmen stor betydning. Symptomer kan være mange for eksempel smerter, diarre og træthed. Patienterne er derfor storforbrugere af sundhedsvæsenet og har ofte fravær fra arbejdsmarkedet. Der er store samfundsmæssige gevinster at hente, hvis kosttilskuddet kan hjælpe de patienter, hvor medicinen ikke gør det alene, fortæller Jan Villadsen.

Patienterne skal indtage tangen som et kosttilskud i form af pulver eller kapsler.

Jan Villadsen fortæller til TV MIDTVEST, at han selv har prøvet pulveret.

- Man får en bedre tarmflora og får mere regelmæssig afføring. Vi glæder os til at kunne undersøge det her til bunds videnskabeligt.