Nyt forslag skal redde Tange Sø

Foreningen for bevarelsen af Tange Sø forsøger nu at skabe kompromis i diskussionen om søens fremtid. Løsningen skal være et nyt fiskestryg, der går uden om elværket.

Tange Soe 1.jpg

Fremtiden for Tange Sø og Tangeværket har gennem mange år været uvis. Men med et nyt forslag håber en lokal forening at sikre begges eksistens.

Foreningen for bevarelsen af Tange Sø vil etablere et såkaldt serpetinerstryg, der kan lede fisk fra Tange Sø videre ud i Gudenåen.

- Der har været debat i 20 år. Jeg tror det er på tide, at alle nu finder ud af, hvad vi kan gøre. Miljøministeren har talt meget om, at vandrefiskenes forhold skal forbedres. Det prøver vi nu, lyder det fra Jarl Gorridsen, der er talsmand for Foreningen for bevarelsen af Tange Sø.

Den nuværende løsning er en fisketrappe, der kan sende 150 liter vand videre i sekundet.

'Grotesk forslag'

Fiskestryget, der kan forstås som en ekstra lille å, der leder vand uden om Tangeværket, vil kunne sende op mod 1.200 liter vand videre ud i åen i sekundet. Foreningen for bevarelsen mener også, at det vil gavne både naturen og fiskelivet.

Men der er Foreningen til nedlæggelse af Tange Sø lodret uenig. Til TV MIDTVEST's reporter kalder foreningens formand forslaget "grotesk".

- Det løser ingen af de problemer, vi står med ved Tangeværket og Tange Sø. Hvad skal fiskene gøre, når de kommer op i åen? Laksene har stadig ingen steder at gyde og ungfiskene bliver stadig spist af andre fisk i søen, lyder det fra Lars Vedsø.

Debatten om Tange Sø har efterhånden varet længe. Vi har forsøgt at skabe overblik over sagens udvikling - eller mangel på samme. Læs mere i artiklen HER

.

Du kan se meget mere om det nye forslag i vores nyhedsudsendelse kl. 22:25.