Peberspray i nattelivet: Nyt DF-forslag vækker bekymring

Nu skal peberspray også være lovligt for dem, der arbejder i nattelivet. Sådan lyder et forslag fra DF, men politikere og fagforening er bekymrede.

2:27
Et overfald på en bartender får DF til at foreslå, at bartendere og vagter må bære peberspray.
Foto: Shutterstock / Ritzau Scanpix

Det er kun tre måneder siden, at pebersprayen blev lovlig i hjemmet, og nu er den igen centrum for diskussion.

Det sker efter Dansk Folkeparti foreslår at udvide peberspray-ordningen, så bartendere og vagter i nattelivet skal have mulighed for at komme i nærheden af en peberspray, mens de er på arbejde. Men det er altså ikke et forslag, der falder i god jord hos Peter Jørgensen, som er formand for Vagt- og Sikkerhedsfunktionærenes Fagforening.

- Umiddelbart synes jeg, det er et dårligt forslag. Det er ikke gennemtænkt, siger han.

Foreslaget kommer efter Julie Breum Fra Silkeborg blev overfaldet i november 2018, da hun var på arbejde som bartender. Episoden hørte Dansk Folkepartis Karina Due om, og siden har hun hentet opbakning fra sine partifæller til at stille forslaget om, at bartendere og vagter skal have adgang til en peberspray, når de er på arbejde.

- De kan komme til at stå i en situation, hvor det gælder om at komme væk hurtigt. Og med pebersprayen kan man få de fem sekunder, man skal bruge, for at komme væk, siger Karina Due.

Men Peter Jørgensen, formand for Vagt- og Sikkerhedsfunktionærenes Fagforening, frygter, at en peberspray ikke vil afværge men i stedet optrappe en eventuel konflikt.

- Hvis der er nogen, der vil yde vold, så yder de vold. Og så er det lige meget, om man har en peberspray. Jeg tror bare, det vil gøre situationen endnu værre, siger han.

Dårlig modtagelse

Forslaget får også en lunken modtagelse fra flere af kollegaerne på Christiansborg. I et skriftligt svar til TV Midtvest skriver socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen, at de er imod forslaget.

Heller ikke i Venstre er man på nuværende tidspunkt klar på en udvidelse af peberspray-ordningen.

- Jeg afviser ikke forslaget, men det er ikke noget, vi er parate til lige nu. Nu skal vi først evaluere, hvordan det går med peberspray i hjemmet, siger Jan E. Jørgensen, som er medlem af folketingets retsudvalg for Venstre.

Ligesom Peter Jørgensen frygter Jan E. Jørgensen også, at en peberspray vil optrappe en konflikt.

- Det er ikke den enkelte bartender, der skal håndtere de her ting. Det er politiets opgave, siger han.   

Hos Dansk Folkeparti mener de, at det skal være lovligt for alle at bruge peberspray.

- Selvom vi nok kommer til at stå rimelig alene med forslaget her, er det stadigvæk vores holdning, at vi skal sørge for, at folk føler sig sikre, når de går på arbejde. Også i nattelivet, siger Karina Due.