Nyt budget i regionen har fokus på hospitaler og klima

I dag indgik politikerne i Region Midtjylland et forlig om næste års budget i regionen.

Region Midtjylland
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Her sidst på dagen indgik politikerne i Region Midtjylland et forlig om næste års budget. Det betyder flere penge til sygehusene, så de værste besparelser undgås. Aarhus Universitetshospital får den største del af kagen. Men der bliver også bidder til regionshospitalerne i Midt og Vest.

Derfor var det også tilfredse politikere, der kunne skrive under ved forhandlingsbordet. Efter otte timer var alle partier enige om pengesagerne for 2020.

- Jeg er rigtig glad for at vi nu kan give et løft til vores hospitaler i hele regionen og der er balance i den måde vi gør det på, fortæller regionrådsformand og socialdemokrat, Anders Kühnau.

Flere penge at gøre godt med

Regionsrådet havde fået en større pose penge af regeringen i år. Men på forhånd var der diskussion om Aarhus Universitetshospital skulle have stort set det hele. Sådan gik det dog ikke.

- Det tror jeg ikke er godt for nogle af parterne, og den model vi har landet her den giver også Aarhus Universitetshospital et ganske godt afsæt, siger Venstres Carsten Kissmeyer.

- Alle synes jeg har fået noget at kunne gå hjem med, og fordele internt og se på hvordan de kan gøre de her besparelser som også har været der bedre, lyder det fra Lone Langballe fra Dansk Folkeparti.

Så sent som i går demonstrerede personale og borgere i Silkeborg mod besparelser på byens sygehus.

2:25
Ansatte og borgere i Silkeborg går på gaden for at vise deres utilfredshed med millionbesparelser på byens hospital.

Og råbet er i hvert fald delvis blevet hørt:

- Vi har faktisk fremrykket nogle penge til vedligehold på Silkeborg Sygehus, og det var vigtigt for mig, at vi fik fremrykket det, fortæller Regionsrådsformand Anders Kühnau.

Hospitalsenhed Midt, som Silkeborg er del af, stod til at spare 50 millioner næste år. Men aftalen betyder at sparekniven nu rammer knap så dybt.

- Med den her øvelse så får Viborg også nogle penge, det gør Vest, det gør Horsens det gør Randers osv., så på den måde så er det balanceret, fortæller Carsten Kissmeyer fra Venstre.

Kontrast til sidste år

Dagens forlig står i skærende kontrast til sidste år, da regionen skulle skære omkring 300 millioner på sygehusene.

- Det er altså væsentlig sjovere og meget meget mere tilfredsstillende at sidde i Regionsrådet på den her måde, så jeg håber det kommer til at ske næste år igen, siger Dansk Folkepartis Lone Langballe.

Budgetaftalen skal nu formelt vedtages af det samlede regionsråd senere på måneden.