Nyfødte kalve undgår boltpistolen

Et samarbejde mellem Thise Mejeri og ni landmænd sikrer, at jersey kalve nu ikke bliver aflivet ved fødslen, men i stedet får et liv på marker.

Kalv
Foto: Karsten Mortensen

Før blev de skudt med en boltpistol straks efter fødslen, men nu har de små kalve med de store øjne pludselig fået et liv.

Thise Mejeri forsøger nemlig sammen med en række landmænd at få de ellers ubrugelige tyrekalve til at blive til gode bøffer. De er endnu ikke helt klar til at blive serveret, men det sker snart.

- Jeg har ikke selv smagt dem endnu desværre, men når de første bliver slagtet, skal vi helt sikker selv have en, siger Kenneth Juncher Husum, der er driftsleder på en gård i Fussingø, hvor de nu har fået tyrekalve på marken.

Faktisk er der kommet masser af nyt liv på landejendommen mellem Viborg og Randers. 162 tyrekalve i forskellige størrelser går rundt og ser ud til at nyde et rigtigt kalveliv.

- Jeg synes, at de har det godt herude. De har jo en kanon udsigt udover søren og så videre, så jeg synes ikke de kan få det bedre, siger driftsleder Kenneth Juncher Humsum.

Det er noget af et særsyn med så mange kalve af racen jersey - og af hankøn - samlet et sted. Normalt har de nemlig udsigt til et meget kort liv.

- En stor del af de renracede jersey tyrekalve er blevet afviklet ved fødslen, fordi der overhovedet ikke er økonomi i at fede dem op, siger Mogens Poulsen, der er udviklingsdirektør hos Thise Mejeri.

Tyrekalvene har i årevis udgjort et dyreetisk problem. For den lille jersey med dådyrøjnene er en så udpræget malkerace, at hannerne ikke rigtig er noget værd og derfor har fået boltpistolen.

- Det har da givet os dårlig samvittighed, og det er jo rigtig mange år siden, vi begyndte diskussionen i bestyrelsen i forhold til, om vi selv skal gøre noget ved det her, siger udviklingsdirektør Mogens Poulsen. 

Nu har Thise Mejeri lavet aftaler med ni landmænd om at opdrætte de ellers dødsdømte kalve.

- Nu giver vi dem trods alt et liv. De bliver ikke bare skudt, når de kommer til verden, og det er jeg glad for, at vi er med til, siger driftsleder Kenneth Juncher Humsum.

Landmændene er garanteret en ekstra høj pris for kødet, der bliver sat til salg i butikskæden Irma.

- Vi håber, at forbrugerne vil sige, at det da godt kan være, at det er dyrere, men vi får altså og kvalitet for pengene, siger Mogens Poulsen fra Thise Mejeri.