Nyeste jobtal: Færrest ledige i Ringkøbing-Skjern

Overordnet stiger ledigheden en lille bitte smule. Ringkøbing-Skjern og Favrskov Kommuner har færrest arbejdsløse i landsdelen.

Jobcenter.jpg

Der kom lidt flere ledige på det danske arbejdsmarked i marts.

Bruttoledigheden steg med 800 personer fra 115.500 til 116.300, oplyser Danmarks Statistik. Det var dog ikke nok til at rokke ved ledighedsprocenten, som var uændret på 4,3.

- Det kan bemærkes, at en del af denne måneds stigende bruttoledighed kan forklares med, at stadig flere personer på integrationsydelse bliver visiteret som jobparate, lyder det fra Danmarks Statistik.

Flere flygtninge tæller i statistikken

Regeringen og landets kommuner aftalte sidste år, at flygtninge som udgangspunkt skal regnes for at være klar til at tage et job. Også selv om de for eksempel ikke taler dansk.

Det er blandt andet det, man kan se i tallene nu.

- Selv om det er sjette måned i træk, at arbejdsløsheden vokser, er det ikke udtryk for, at jobfesten på arbejdsmarkedet er slut for denne gang, skriver cheføkonom Erik Bjørsted, Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd, i et notat.

Jyske Banks cheføkonom, Niels Rønholt, ser dog tallene som tegn på, at der er ved at ske en afkøling på arbejdsmarkedet.

- Renser man tallene for den ændrede tilgang på integrationsydelsen, er ledigheden ikke stigende, men i stedet stort set uændret. Så udviklingen er ikke kritisk, sådan som tallene på overfladen giver indtryk af, skriver han:

- Når det så er sagt, må konklusionen fortsat være, at ledighedsfaldet er bremset op i forhold til tidligere.

Endnu er der ikke tale om en egentlig mangel på arbejdskraft, lyder vurderingen.

- Indtil videre tager vi stilstanden på arbejdsmarkedet nogenlunde roligt. Opsvinget i dansk økonomi står fortsat til at køre videre, skriver Niels Rønholt i sin kommentar til tallene.

LO: Flere skal på efteruddannelse

LO deler vurderingen af, at der ikke er mangel på ledige hænder. Men organisationen opfordrer til at sætte gang i opkvalificering og uddannelse.

- Det sikrer et langvarigt opsving, hvor også de personer, der i dag befinder sig et stykke derfra, får fodfæste på arbejdsmarkedet, lyder det fra LO-økonom Mette Hørdum Larsen.

Danske Bank forventer, at fremgangen på arbejdsmarkedet vil fortsætte.

- Der er godt tryk på kedlerne ude på de danske eksportmarkeder, og den hjemlige efterspørgsel har også været opadgående på det seneste. Så alt tyder egentlig på, at virksomhederne vil få fortsat mere at lave, skriver bankens analytiker af dansk økonomi, Bjørn Tangaa Sillemann, i et notat.

/ritzau/