Nye uddannelser skal afhjælpe jobmangel

Ifølge Dansk Industri kommer Danmark til at mangle op mod 30.000 faglærte i 2020. Derfor opretter Mercantec i Viborg nu flere nye uddannelser.

laereplads.jpg

Uddannelsesinstitutionen Mercantec starter flere nye hold i slutningen af oktober. Flere af uddannelserne hører til faggrupper, som der bliver mangel af på arbejdsmarkedet allerede i 2020. Det viser tal fra Dansk Industri. Det gælder fx uddannelsen til struktør, industritekniker og klejnsmed. Manglen skyldes blandt andet, at mange ældre faglærte går på pension.

– Vi mærker en stigende efterspørgsmål på faglært arbejdskraft, mens der bliver færre og færre ufaglærte jobs, siger Henrik Jakobsen, der er jobkonsulent og sagsbehandler i Jobcenter Viborg.

Ifølge Henrik Jakobsen oplever flere lokale virksomheder, at der er blevet længere mellem ansøgere til job inden for bygge- og anlægsbranchen og industribranchen. Han pointerer, at det ikke kun er gode jobmuligheder i de kommende år, der gør det til en fordel at tage en erhvervsuddannelse:

– Afhængig af branche tjener du som faglært du op mod 8 millioner kroner mere end en ufaglært gennem et helt arbejdsliv, siger han.

Overskud af lærepladser

I nogle fag kommer manglen på arbejdskraft allerede til udtryk i løbet af uddannelsen. Det gælder fx fagene til anlægsstruktør og bygningsstruktør, hvor flere virksomheder har et overskud af lærepladser og efterlyser arbejdskraft. En af dem er entreprenørvirksomheden Arkil:

– Vi mangler anlægsstruktørlærlinge til udgravning, anlæg og kloakering. Og snart er det bygningsstruktørernes tur, når vi skal i gang med at bygge og støbe betonelementer til motorvejsafsnit mellem Herning og Holstebro. Vi ved, at vi ikke er den eneste virksomhed i bygge- og anlægsbranchen, der mangler lærlinge inden for struktørfaget, siger Projektchef Lars Eriksen ved Arkil A/S.