Nye tiltag skal redde fugle fra snu og svømmende ræve

Nye øer skal blandt andet redde fugle fra ræve. Men nu har ræven også lært at svømme.

Ræv
Foto: Scanpix

Midt og Vestjylland har netop fået to helt nye øer til samlingen. De ligger på Harboøre Tange. Her skal øerne agere fødeklinik og give ynglefugle beskyttelse mod rovdyr.

- Det er lidt spændende at se om det er en måde at hjælpe de fugle, som er trængt, siger Thomas Borup Svendsen fra Naturstyrelsen Vestjylland.

Det er ræven der skaber problemer.

- Der er mange ræve ude i de har områder, og vi ser, at rævene er hårde ved de kolonier, fortæller skovrider, Thomas Borup Svendsen.

Ræven har lært noget nyt

Tidligere kunne ynglefuglene være i fred, hvis de blev øboere, men den går ikke længere, for ræven har fået svømmekursus.

- Ræve svømmer normalt ikke. Men vi ser faktisk nogle steder, at rævene er begyndt at lære at svømme, og det er faktisk noget, der går i arv. Så når de først har fundet en fugleø, så lærer de afkommet, at det er et godt sted at spise, siger Thomas Borup Svendsen.

Lidt længere nord på på Harboøre Tange har der ligget en anden ø i flere år. Her har et flydetov rundt om øen gjort, at ræven ikke kan komme i land. Og det har virket. De nye øer bliver nærmest et fort mod ræven.

- Vi har gravet en kanal rundt om øerne for at gøre det vanskeligt for rævene at prædere, men vi vil jo komme med de her flydetove også, hvis det ikke er nok, siger skovrideren.

Skal tiltrække andre fugle

De to øer er 400 og 600 kvadratmeter. Udover Terner, så håber Naturstyrelsen også, at klyden vil bosætte sig,

- Det er jo meningen, at det er til ynglefuglene, så det er til foråret, vi håber på, at de er nogle, der flytter ind.

Og så er der jo lige det med navnet til de nye øer.

- Vi har ikke fået nogle navne endnu, men ind til videre kalder vi dem den nordlige og den sydlige ø, fortæller skovrider ved Naturstyrelsen Vestjylland, Thomas Borup Svendsen.

Øerne har kostet omkring en halv million kroner. Pengene er betalt af EU, Naturstyrelsen, fonde og kommunen.

Næste år har Naturstyrelsen planer om at lave en lignende kunstig ø i Nissum Fjord.

1:42