Nye tiltag skal øge sikkerheden på bosteder

Sikkerheden skal øges på socialpsykiatriske bosteder som eksempelvis Blåkærgård i Viborg, hvor en medarbejder blev dræbt tilbage i 2013.

Blåkærgård

Det er efterhånden fem måneder siden, at en 57-årig sosu-assistent blev dræbt af en psykisk syg beboer på det kommunale bosted Center Lindegården i Roskilde.
    
Drabet var det femte på den type bosteder i fire år. I 2013 mistedeJudy Meiniche Simonsen livet, da hun blev overfaldet og dræbt af en psykisk syg beboer på en gåtur. 

Derfor har både personale, patienter og kommuner efterspurgt nye løsninger fra regeringen, der efter planen kommer inden september.

Ministre i åbent samråd 

2:06
Det socialpsykiatriske bosted Blåkærgård har beboere, som burde være på retspsykiatriske afdeling, mener Landsforeningen SIND.

Torsdag morgen skal både sundhedsminister Sophie Løhde (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i åbent samråd om emnet.
    
Her vil Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten blandt andet afkræve regeringen svar på, hvordan samarbejdet mellem behandlings- og socialpsykiatrien forbedres.
    
Meget tyder på, at løsningen kommer til at indebære oprettelsen af en ny type bosteder, hvor personalet må anvende tvang - noget som i dag er ulovligt.
    
Det kan ifølge professor i psykiatri Poul Videbech være nødvendigt.
    
- Mennesker, der er så svært psykisk syge, at de ikke selv forstår, de er syge, kan i sjældne tilfælde være meget farlige. Derfor kan det være nødvendigt at udøve tvang for at beskytte dem selv eller personalet, sager han.
    
Han mener, at en ny type bosteder kan være "til at leve med", hvis den rette faglighed er til stede.

Regioner: "Der er behov for tvang"

Danske Regioner er blandt de ivrigste fortalere for en ny type institution.
    
- Der er behov for at bruge tvang, men ikke på den måde, vi normalt forstår. Det er ikke den tvang, hvor man fysisk griber ind over for borgeren. Det er den slags tvang, hvor man kan holde ting ude og holde nogen inde og samtidig skærme personalet, siger formand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Midtjylland,  Bent Hansen (S).
    
Men socialpædagogerne rynker brynene ved ordet tvang. Fagforeningens formand, Benny Andersen, mener, at det er unødvendigt at oprette et helt nyt tilbud til de mest ustabile mennesker.
    
- Vi skal have det lange lys på her, og der er øgede magtbeføjelser, mere medicin og tvang ikke løsningen, siger han.
    
Også organisationen Danske Patienter er bekymret ved tanken om at flytte psykiatrien ind på bostederne.
    
Der er i stedet brug for veluddannet og kvalificeret personale, lyder det fra næstformand Ebbe Henningsen.
    
/ritzau/

2:10
Pædagog  Judy Meiniche Simonsen blev dræbt af en psykisk syg beboer i 2013. Den tiltalte erkendte både drabet og seksuelle krænkelser.