Nye sommerhusregler kan være diskriminerende

Hvis pensionister for lov til at bruge danske sommerhuse som helårsbolig, kan det være diskriminerende og i strid med Danmarks sommerhusregler i EU.

sommerhus.jpg
Foto: Arkiv

Hvis et bredt flertal i Folketinget som planlagt gør det lettere for pensionister at bo i danske sommerhuse året rundt, kan det være diskriminerende. Det skriver Jyllands-Posten.

Bliver det muligt for pensionister at bruge danske sommerhuse som helårsbolig, vurderer flere eksperter, at det kan blive i strid med Danmarks sommerhusregel i EU. Den forbyder nemlig udlændinge at købe danske sommerhuse.

- Jo mere man udvider adgangen for danskere til at bruge sommerhuse, jo mere virker det diskriminerende i forhold til dem, der er udenfor, siger juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet til Jyllands-Posten.

Han forklarer, at de nye regler kan kollidere med Danmarks særregel i EU – den såkaldte ”sommerhusprotokol”.

Bliver de nye regler vedtaget, kan det ende med, at EU-kommissionen eller en EU-borger indbringer en sag. I sådan et tilfælde vil sagen kunne gå begge veje, vurderer Peter Pagh i lørdagens udgave af Jyllands-Posten. 

I april lavede TV MIDTVEST et indslag om, at Dansk Byggeri foreslår at gøre det lovligt at sælge danske sommerhuse til udlændinge. Se mere i klippet herunder:

2:06
Flere tusinde sommerhuse langs den jyske vestkyst er til salg og har været det i lang tid. Nu foreslår Dansk Byggeri en liberalisering af lovgivningen.