Nye regler for skilsmisser: Statsforvaltningen afskaffes

​Tre måneders separation indføres og samtidigt laves der et helt nyt system for sagsbehandling.

Børne- og Socialminister Mai Mercado præsenterer aftalen med Carolina Magdalene Maier (Å), Trine Torp (F), Pernille Rosenkrantz-Theil (A), Orla Østerby (C) og Carl Holst (V).
Børne- og Socialminister Mai Mercado præsenterer aftalen med Carolina Magdalene Maier (Å), Trine Torp (F), Pernille Rosenkrantz-Theil (A), Orla Østerby (C) og Carl Holst (V).
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Et helt nyt familieretssystem skal træde i kraft i 2019.

Det er regeringen og alle folketingets partier blevet enige om.

Her skal der være fokus på konflikthåndtering, børnechecken skal fremover deles mellem forældrene, og så afskaffes statsforvaltningen og skiftes ud med et nyt familieretshus.

- Først og fremmest er det et familieretssystem, som er på barnets betingelser. Det er hele udgangspunktet. Vi laver et system, hvor vi har en indgang med tre spor. Alle, der kommer ind, bliver visiteret, og så finder man ud af, hvor meget hjælp de skal have, fortæller social-, familie- og børneordfører fra Det Konservative Folkeparti, Orla Østerby.

Statsforvaltningen afskaffes

Screeningen af familierne finder sted i familieretshuset, der bliver en erstatning for Statsforvaltningen.

- De familieretslige huse vil i forhold til Statsforvaltningen have færre jurister og flere børnesagkyndige, psykologer og så videre. Det bliver en anden indgang, end det vi har set, forklarer Orla Østerby.

I Midt- og Vestjylland ligger Statsforvaltningen i Ringkøbing. Orla Østerby fortæller, at de ansatte fik besked klokken 9:30 her til morgen.

- Jeg tænker bare, at alt forandring, som vi laver her i livet, det gør selvfølgelig, at der er nogen, der får en anden hverdag, end de har nu. Men det er først fra 1. april 2019, så der er god tid til omstilling. Men al forandring kan være svær, siger han.

TV MIDTVEST har været i kontakt med Statsforvaltningen. De har på nuværende tidspunkt ikke en kommentar til det nye system.

Orla Østerby til dagens præsentation.
Orla Østerby til dagens præsentation.
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Separationsperioden er tilbage

På nuværende tidspunkt er det muligt at blive skilt med sit NemID.

Sådan har det været, siden regeringen i 2013 afskaffede separationsperioden. Nu vælger man så at genindføre den, dog i halv længde.

- Vi har indført en separationsperiode på tre måneder. Det er for at give ro på og sige, at der er en periode, hvor man lige kan tænke sig om. Det har vist sig, at der er nogen, der fortryder meget hurtigt, forklarer Orla Østerby.

Han er meget tilfreds med den nye plan.

- Jeg synes, at det er vigtigt. Jeg er stolt af, at vi har lavet et system på barnets præmisser og samtlige partier er med. Det giver en stabilitet og ro, og en aftale som holder langt ind i fremtiden.