Nye regler for magtanvendelse

Personalet på bosteder får nu flere muligheder for at gribe ind, hvis en af de anbragte unge for eksempel smadrer tallerkener eller spiller høj musik.

051115KarenEllemann.jpg

Folketinget ændrer nu reglerne for, hvornår ansatte på bosteder må anbringe magt over for anbragte børn og unge.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) fortæller, at formålet blandt andet er at give personalet mere klare retningslinjer for, hvornår og hvordan der kan anvendes magt.

Ændringerne kommer efter at personalet på flere bosteder - blandt andet på Schuberts Minde i Ringkøbing - har udtrykt ønske om at få reglerne ændret.

Hidtil har det været sådan, at barnet direkte skulle være til fare for sig selv eller andre, før man kan bruge magt. Det vil sige, at personalet ikke havde mulighed for at gribe ind, hvis en af beboerne smadrede tallerkener eller spillede høj musik om natten.

- Nu er der ingen tvivl. For eksempel hvis en ung person sidder ved middagsbordet og smadrer tallerkner i frustration, så må den voksne lægge hånd på den unge og stoppe adfærden, siger social- og indenrigsministeren til Ritzau.

Det er alle Folketingets partier - bortset fra Enhedslisten - der står bag aftalen.

- Vi gør det eneste rigtige. Vi gør det klart, hvilke regler der gælder, og hvilken retssikkerhed man har i det her land. Og vi gør det klart, at voksne har en omsorgspligt over for de børn og unge, de har ansvaret for, siger ministeren.

Eksternt link - se aftalen her

 

TV MIDTVEST sendte i august dette indslag om institutionernes begrænsede muligheder for at anvende magt: