Nye fiskekvoter er stor sejr for Danmark

Danmark fik mere med hjem end ventet efter forhandlinger om næste års fiskekvoter i EU. Fiskere tilfredse.

trawler.jpg

Efter langvarige forhandlinger i Bruxelles er EU's fiskeriministre torsdag morgen blevet enige om en aftale, der fastlægger næste års fiskekvoter i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.

Allerede inden forhandlingerne var afsluttet erklærede fødevareminister Mette Gjerskov (S), at Danmark havde fået mere med hjem end forventet.

 - Vi har fået langt, langt det meste af det, vi har bedt om, igennem. Jeg er overrasket over, så meget vi har fået igennem, sagde Gjerskov onsdag aften.

Gik imod EU-kommissionen

Der var ellers udsigt til en knaldhård kvotekrig om torskefiskeriet i Nordsøen og Skagerrak.

EU-Kommissionen ville nemlig skære kvoten ned med 20 procent, mens antallet af dage, hvor der må fiskes skulle nedbringes med 22 procent. Begge dele ville få store konsekvenser for de danske fiskere.

EU's ministre valgte imidlertid at gå imod EU-Kommissionen, og med den nye aftale kan danske fiskere dermed bevare samme kvote som i år, hvis de til gengæld sikrer, at de får færre torsk i nettet som bifangst.

Samtidig fastholdes kvoten for kulmulefiskeriet, mens fiskere, der lader deres fartøjer og fiskeri overvåge med kameraer, er garanteret bedre kvoter og lempeligere vilkår.

Fiskeriforeningen er tilfreds

Hos Danmarks Fiskeriforening erklærer man sig tilfredse med resultatet, og glæder sig især over, fastfrysningen af de såkaldte KW-dage.

KW-dage kaldtes tidligere havdage og er i grove træk en regulering af, hvor mange dage der må fiskes.

 - For to år siden havde vi KW-dagene i Nordsøen og Skagerrak, som det vigtigste at få ændret, og det skete ikke. Det gjorde det heller ikke sidste år, så at det sker nu er meget tilfredsstillende, og noget der gavner dansk fiskeri i stort omfang, siger fiskeriforeningens formand, Svend-Erik Andersen.

Hos fiskerne ser man nu frem til, at forhandlingerne mellem EU og Norge om fiskeriet i Nordsøen og Skagerrak genoptages, så også det kan komme på plads.

 - Den danske fødevareminister og de danske forhandlere har gjort et godt stykke arbejde, og nu ser vi frem til, at de sidste elementer kommer på plads, siger Svend-Erik Andersen i Bruxelles.

 /ritzau/