Nye EU-regler: Nu kan søstjerner blive til foder

Nu kan søstjerner endelig bruges som fiskemel til foder, efter at EU-regler er blevet ændret efter dansk pres. De nye regler træder i kraft i dag.

Søstjerne
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

En pest bliver til protein, der bliver til penge. Sådan lyder opskriften på en ny forretningsmulighed i Limfjorden, som fra i dag lovligt kan føres ud i livet. Det skriver fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.  

Enorme mængder af søstjerner, der ligger og æder blåmuslinger på Limfjordens bund, kan altså nu i stedet komme til nytte som foder til svin og høns. Det er konsekvensen af, ændringer i flere EU-forordninger, som er blevet ændret efter dansk ønske. Og med den nye fodermiddelfortegnelse, der træder i kraft i dag, 11. juli, er søstjernemel officielt blevet et fodermiddel. Det betyder, at man i områder med blåmuslinger må fange søstjerner og forarbejde dem til fiskemel.

Søstjerner har et ekstremt højt proteinindhold, og så har forsøg vist, at især svin er vilde med dem som fiskemel. Også for miljøet er der gevinst, da fangst af søstjerner vil reducere kvælstof og fosfor i Limfjorden. 

Ifølge beregninger og forsøg fra DTU-Aqua, Aarhus Universitet og Muslingeerhvervet vil man kunne høste 10.000 tons søstjerner om året og skabe en omsætning på 4,4 mio. kroner. Det vil fjerne 165 tons kvælstof og 15 tons fosfor fra Limfjorden. Søstjernemel indeholder 70 procent protein.