Nye drænrør vækker glæde

En ny forsøgsordning med drænrør som kystsikring vækker glæde i Ringkøbing Skjern Kommune.

Drænrør har været en tur i skammekrogen, men nu er de ikke længe ilde set. Nu har regeringen sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF nemlig afsat 10 millioner kroner til et nyt forsøg med drænrør som kystbeskyttelse.

Det er en beslutning, som vækker glæde i Hvide Sande, som indtil nu har kæmpet forgæves.

- De har ligesom afvist alt, hvad vi foreslog, siger Johannes Uglvig, Formand, Hegnets Grundejerforening, Hvide Sande.

Når stormene er braget ind over vestkysten er klitterne nemlig forsvundet meter for meter. Den nye forsøgsordning giver endnu engang muligheden for at teste, om drænrørene rent faktisk virker. Efter en tidligere forsøgsperiode på tre år var konklusionen nemlig, at de ikke duede.

Det er opfinderen Poul Jakobsen, som i den fireårige forsøgsperiode får penge til at grave drænrør ned i sandet.

- Det er da dejligt, at vi også kan begynde at arbejde i Danmark. Nu har vi etableret anlæg i hele verden, så det er skønt, at vi er blevet velkommen i Danmark igen, siger Poul Jakobsen

Politisk velvilje

Velkommen er drænrørene i hvert fald i de næste fire år, hvor man vil gå grundigere til værks, end man gjorde fra 2005-2008.

- Vi laver nu et andet setup for den test og den dokumentation, der skal være for at se efter, om det er en metode, man kan bruge rent kystsikringsmæssigt, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Selvom man ikke kan få blæsten at se, sætter den sine tydelige spor på kysten, og derfor glæder det også de lokale politikere, at man laver nye forsøg.

- Jeg synes, vi trænger til at få lavet nogle forsøg herude, hvor havet er rigtig hård ved os, John. G. Christensen, Teknik- og Miljøudvalgsformand, Ringkøbing-Skjern Kommune.