Nye afgifter: Brugtvognsforhandlere frygter kæmpetab

Politikerne har taget brugtvognsmarkedet i et halsgreb

Brugtvognsforhandler, Jørgen Tang hos JTN Auto i Spjald står til at miste en halv million, hvis registreringsafgiften sænkes markant
Brugtvognsforhandler, Jørgen Tang hos JTN Auto i Spjald står til at miste en halv million, hvis registreringsafgiften sænkes markant

Salget af nye og brugte biler har stort set stået i stampe, siden regeringen for to uger siden meldte ud at den ville sænke registreringsafgiften markant på nye biler. 

Mens bilkøberne forholder sig afventende, så har brugtvognsforhandlerne ekstra meget på spil. De har nemlig allerede betalt afgift på en stor del af deres biler 

En af dem er Jørgen Tang, der ejer JTN Auto i Spjald. En af bilerne i hans udstilling, en Volvo XC 60, er der oprindelig betalt 280.000 kroner i afgift for. 

Hvis den nye, og lavere, registreringsafgift bliver en realitet, vil prisen på bilen automatisk falde med omkring 50.000 kroner.

Og selv om forhandleren ikke har regnet på det, så står han samlet til at tabe flere hundrede tusinde kroner, hvis politikerne ændrer afgifterne.

- Måske ender vi med et samlet tab på en halv million kroner,  på den vognpark vi i øjeblikket har hjemme, siger Jørgen Tang, der gerne ser en hurtig afklaring, så han kan komme videre med sin forretning.

Og netop usikkerheden er virkelighed for mange forhandlere i brugtvognsbranchen netop nu. Det siger Ejgil Christensen fra Holstebro, der er medlem af bestyrelsen i Autobranchen Danmark.

- Brugtvognsmarkedet er taget i et halsgreb. Samtidig med, at vi ikke ved hvor afgiften på de nye biler lander, så kender man af gode grunde heller ikke værdien på de brugte biler man har på lager, siger Ejgil Christensen.  

Hvis afgifterne bliver sænket så markant som politikerne har lagt op til, kan det, ifølge Ejgil Christensen betyde en reduktion af brugtvognsværdien hos en forhandler, på mellem 20 og 30 procent. 

- Har en forhandler biler for ti millioner vil en afgiftsnedsættelse koste i omegnen af tre millioner. Det er klart, at det er et betydeligt tab, som kan være svært at håndtere for en mindre virksomhed, siger Ejgil Christensen.

Han peger videre på, at det politiske tovtrækkeri om nye registreringsafgifter låser en hel branche, og at det risikerer at ramme beskæftigelsen.

- Der er 22.000 mennesker ansat i branchen i øjeblikket, og det er naturligvis ikke uden betydning, at vi på den her måde ikke ved om vi er købt eller solgt. Det er politisk uanstændigt, lyder afskedssalutten fra bestyrelsesmedlemmet i Autobranchen Danmark.