Ny virkelighed: Jobcentret må tænke kreativt

Den lave ledighed betyder, at jobcentrene somme tider ikke kan opfylde virksomhedernes ønsker.

Jobcenter
Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

Det er nye tider på flere af de kommunale jobcentre i det midt- og vestjyske.

Den lave ledighed og manglen på arbejdskraft i nogle brancher betyder, at det ikke kun drejer sig om at skaffe folk i arbejde. Udfordringen er også at hjælpe virksomheder, der ikke kan få de medarbejdere, de har brug for.

- Det kræver, at vi tænker lidt kreativt. Vi skal se på de borgere, der er tilbage - om der er nogle funktioner, de kan hjælpe med. Det kan være personer, der skal i flexjob eller ressourceforløb. Det kan være, at de kan varetage nogle af de funktioner, der er brug for, siger Susanne Nielsen, der er afdelingsleder i Jobcenter Ringkøbing-Skjern.

Ringkøbing-Skjern Kommune har med 2,4 procent landets laveste arbejdsløshed. Det er et meget lavt tal og betyder, at kommunen reelt er tæt på fuld beskæftigelse. På landsplan er ledigheden 4,2 procent.

På jobcentret betyder det ifølge Susanne Nielsen, at der er en række flaskehalse, og der er en række faggrupper, som centret ikke kan skaffe til virksomhederne.

Og det er så her, det gælder om at tænke ud af boksen.

- Det kan for eksempel være, hvis der ringer et tømrerfirma og siger, at de mangler en tømrer. Vi ved udmærket godt, at vi ikke har en tømrer lige nu. Så må vi prøve at spørge, om firmaet kan bruge en form for medhjælper i stedet. Kan de bruge en, der skal bestille varer, eller en der kan pakke bilen, forklarer Susanne Nielsen.