Erhvervsliv og kommuner jubler: Ny vindmøllepark får stor betydning

Erhvervslivet og kommuner jubler efter meldingen om, at verdens tredjestørste vindmøllepark kommer til vestkysten ud for Nissum Fjord.

De omkring 80-100 nye møller, der kommer til at udgøre Danmarks største havvindmøllepark kommer til at stå 20 kilometer fra kysten ud for Nissum Fjord.
De omkring 80-100 nye møller, der kommer til at udgøre Danmarks største havvindmøllepark kommer til at stå 20 kilometer fra kysten ud for Nissum Fjord.
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

De er glade hos både erhvervslivet og i Lemvig og Holstebro Kommuner, efter at Energiforligskredsen torsdag har besluttet, at Danmarks største vindmøllepark bliver en realitet ud for Thorsminde og Lemvig i 2024-2027. 

- Det er jo en kæmpe gevinst for Lemvig og de andre kommuner langs den jyske vestkyst. Det, at der 20 kilometer fra kysten bliver et byggeprojekt i størrelsordenen 20 milliarder kroner, det giver også en masse lokale gevinster, fastslår Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). 

Borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm (V), er også en glad mand:

- Jeg ser da nogle fantastiske erhvervsmuligheder i, at der skal investeres 20 milliarder i lokalområdet, og de store anlægsprojekter vil forhåbentlig give noget beskæftigelse i lokalområdet, siger han.

4:05
Borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm (V), forholder sig til nyheden om en ny havvindmøllepark ud for Lemvig og Holstebro. 

Der er endnu ingen garanti for, at hverken havnen i Thyborøn eller Thorsminde vil blive brugt i forbindelse med etableringen af vindmølleparken eller den efterfølgende servicering, men bestyrelsesformand for Thyborøn Havn, Karl Kristian Bro, har svært ved at se, at det ikke kommer til at smitte af på området. 

- Det får en omsætningsmæssig betydning og beskæftigelsesmæssig betydning, det er der ingen tvivl om. Vi har jo set andre steder, at der er temmelig meget i installationsfasen men også i efterfølgende service, som for mig er det vigtigste og spændende for os, siger han. 

Han håber på, at så meget som muligt lander ved den største havn nær vindmølleparken og dermed i Thyborøn.

- I princippet vil vi jo gerne kunne det hele, men det mest sandsynlige vil nok være omkring fundamenter og andre ting, som vi kan byde ind med, for Esbjerg Havn er jo i forvejen installationshavn for Siemens og Vestas, konstaterer han.

Politikere: Nu skal erhvervslivet byde ind

Både energi- og forsyningsordfører i Venstre og Konservative Thomas Danielsen og Orla Østerby glæder sig over den store opbakning til en vestjysk vindmøllepark, der anslås alene i anlægsfasen at føre 8200 arbejdspladser med sig. Nu håber de, at erhvervslivet griber muligheden for at få så stor en andel i projektet som muligt.

- Allerede her i 2019 vil ministeren gå i gang med at sende det her i udbud, så i Thyborøn og i hele Vestjylland skal man gøre sig klar til at være med i det her, siger Orla Østerby (K).

Og Thomas Danielsen er enig:

- Det er lige til højrebenet i Thyborøn og Thorsminde. Nu er det selvfølgelig vigtigt, at vi gør hoserne grønne i forhold til at få andel i de her mange arbejdspladser, siger han. 

Erhvervsliv: Vi er klar

I Thyborøn og Thorsminde har erhvervslivet allerede positioneret sig i foreningen 'Northsea Offshore Servicegroup'. Her er en lang række af virksomhederne i og omkring havnene medlemmer, og står sammen om at tilbyde deres service til en kommende vindmøllepark. Også selvom at selve møllerne formentlig udskibes fra Esbjerg.

- Der kommer en masse afledte effekter til det lokale erhvervsliv. Der kommer en masse folk, der skal arbejde på projektet. Både lokale folk og folk, der kommer langvejs fra. Og de skal jo have et sted at bo og spise. De skal også have kontorer, maskiner, udstyr og skibe til at sejle til og fra. Alt sammen noget som er til stede lokalt hos os, siger projektkoordinator for Northsea Offshore Servicegroup, Finn Kjelstrup Pedersen, der også ser et stort potentiale for serviceringen af møllerne.

- De fleste møller i dag forventes jo at have en levetid på 25 år, og i den periode skal der laves service, vedligehold, overvågning og alverdens ting. Så den del vil også give arbejdspladser og typisk lokale arbejdspladser, konstaterer han.

Og netop det, at erhvervslivet allerede har organiseret sig, bliver rost af Thomas Danielsen. 

- Det er genialt i forhold til at være upfront, når man får brug for de lokale aktører, så er der et nummer at ringe til og så er den ypperste ekspertise i området samlet, siger han og tilføjer, at den viden, som bliver oparbejdet ved Vestkysten også kan komme til gavn ved de næste mølleprojekter.

- Nu får vi en af verdens største vindmøllerparker ved vestkysten. Det betyder også, at selvom den næste placeres andre steder, så får det lokale erhvervsliv nogle kompetencer, som man kan byde ind med i hele landet, fastslår han. 

3:10