Ny uddannelse skal få flere unge på rette vej

I dag blev snoren klippet til en helt ny ungdomsuddannelse. Som det første sted i landet slog FGU, Forberedende Grunduddannelse, dørene op i Viborg.

I dag blev snoren klippet og den nye uddannelse FGU så dagens lys.
I dag blev snoren klippet og den nye uddannelse FGU så dagens lys.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

200 unge skal bruge den nye uddannelse FGU, Forberende Grunduddannelse, i Viborg, til at finde fodfæste på vej mod job eller videre uddannelse. 

FGU i Viborg er det første sted, den nye ungdomsuddannelse starter op. Så eleverne og lærerne mødte i dag ind til en helt ny skole, hvor de for første gang skulle hilse på hinanden.

- Jeg har sommerfugle i maven, det kan jeg lige så godt sige. Det er meget spændende at være her, fortæller Mathias Wildau Krog, der i dag begyndte som elev på skolen.

17-årige Mathias har efter folkeskolen gået en tid på ungdomsskole, og været i praktik på nogle virksomheder.

Mathias Wildau Krog er en af de nye elever på FGU i Viborg.
Mathias Wildau Krog er en af de nye elever på FGU i Viborg.

- Så havnede jeg her fordi, nu skal jeg jo finde den uddannelse, som jeg gerne vil have, siger Mathias Wildau Krog.

Sådan er det med FGU-eleverne. Nogle skal finde ud hvad de vil, mens andre måske skal prøve at finde sig selv.

- Jeg er selv droppet ud af skolen i syvende klasse, og der har der ikke været nok ressourcer til at tage hånd om det. Det tror jeg, der er her, forklarer Amanda Kristensen, som er ny elev på FGU.

FGU erstatter de tidligere produktionsskoler og dele af VUC. Og for lærerne er der også nyt at lære.

- Lokalerne, faciliteterne og adressen er nok det eneste, der er det samme. Alt andet det ændrer sig, siger Søren Romvig, der er værkstedslærer ved FGU i Viborg.

Kan blive en gevinst for kommunen

Viborg Kommune har i flere år kæmpet med at for mange unge går på kontanthjælp i stedet for at komme i job eller uddannelse

- Der er jeg slet ikke i tvivl om, at netop det her FGU tilbud, det vil være et af værktøjerne til at få folk ind på arbejdsmarkedet, siger Anders Bertel, som er formand for beskæftigelsesudvalget i Viborg Kommune.

I FGU vil der blive lagt vægt på at få mere teori med ind i undervisningen på værkstederne.

- Der er mange af vores unge der har en idé om, at vi skal bare ud og arbejde med hænderne. Det er det eneste vigtige. Men hvis ikke vi har styr på det der er fundamentet, altså vores teoretiske emner, så bliver vi aldrig rigtig dygtige, forklarer Søren Romvig, der er værkstedslærer ved FGU i Viborg.

Mathias Krog skal nok føle sig hjemme på værkstederne. For han har en ambition om at blive landbrugsmaskin-mekaniker:

- Jeg håber at jeg får at jeg får et godt ophold, og får nogle gode vender og alt det der. Men jeg håber også jeg får en fin uddannelse, siger Mathias Wildau Krog.

Så må det vise sig, om den nye uddannelse rammer plet.

4:57