Ny type hospitalsmad i Gødstrup

Når det nye supersygehus i Gødstrup åbner, så bliver det med en helt ny generation af hospitalsmad. Patienterne kommer nemlig selv til at kunne vælge, hvad de vil have at spise og drikke – og hvornår på døgnet de ønsker det.

I snart en måned har kokke, ernæringsassistenter og kliniske diætister fra Ernæringsenheden bemandet det lille køkken på Lungemedicinsk afdeling i Holstebro, og patienterne har prøvesmagt et nyt koncept for mad og måltider på hospitaler. Konceptet betyder blandt andet, at maden under indlæggelsen ikke opdeles i de typiske faste måltider morgen, middag og aften. I stedet kan patienterne spise den mad, de ønsker - når de ønsker det.

Forsøget i Holstebro løber til og med fredag 18. marts, og er en forsmag på, hvordan fremtiden bliver, når det nye storhospital i Gødstrup i 2019 slår dørene op for patienterne. 

- Vi vil være specialister i mad til syge, og vi vil lave Danmarks bedste hospitalsmad til patienterne, fordi optimal ernæring er en vigtig del af behandlingen. Det skal derfor være mad, som er med til at forebygge og behandle underernæring, fordi vi i dag ser alt for mange patienter som er underernærede, når de indlægges på et hospital i Danmark. For patienten betyder underernæring, at det tager længere tid at blive rask og for hospitalet er det dyrt, fordi det betyder at patienterne skal ligge længere tid i sengene. Det vil vi gøre noget ved, siger ernæringschef Lone Viggers, Hospitalsenheden Vest.

Spis hvad du vil, når du vil
På hospitalet i Gødstrup bliver der enestuer, så det er derfor ikke muligt at sammenligne dagligdagen omkring måltider på en rolig enestue i Gødstrup med en travl fire-sengsstue på Regionshospitalet i Holstebro. Det er dog tydeligt, at tilbuddet om at spise lige, hvad man vil på det tidspunkt, der passer én bedst, er et hit hos patienterne. Og så vækker det appetitten, at maden ser lækker ud.

- Det er gået over al forventning, og patienterne meget glade for, at maden er lækkert anrettet. Vi er derfor ekstra opmærksomme på, at maden skal tage sig let, og indbydende ud, siger Henny Færge, afdelingssygeplejerske, Lungemedicinsk afsnit.

I forbindelse med forsøget laver hospitalets kliniske diætister før- og eftermålinger for at se, om kostkonceptet reelt har en effekt på patienternes kalorie- og proteinindtag og ernæringstilstand.