Ny tv-serie: De satser på lokal egenproduktion

I en ny serie her på TV MIDTVEST følger vi fire små, økologiske producenter igennem et helt år. De drømmer alle om at leve af deres gode råvarer.

04:00

Lotte og Kristian Pilgaards kyllingeeventyr begyndte, fordi de ville give deres børn noget ordentligt kød at spise. Video: Malene Skree Nordsmark, TV MIDTVEST

Lokale fødevarer hitter som aldrig før. Lokale, selvproducerede økoråvarer med en god historie er der flere og flere, der sætter pris på. Nogen så meget, at de ofrer alt for at følge en drøm om at få deres helt egen produktion. Lotte og Kristian Pilgaard fra Snedsted i Thy har økologiske kyllinger. Idéen om kyllingerne startede i det små.

Kristian og hans søskende er vokset op her og har haft et godt børneliv, og så tænkte vi, at det vil vi gerne give vores børn.

Lotte Pilgaard

- Vi startede op med at have lidt kyllinger til os selv, simpelthen fordi vi ville have noget godt kød fra nogle dyr, der havde haft det godt, siger Lotte Pilgaard.

Parret flyttede fra Midtjylland i 2010, da de overtog Kristians fødegård, Vester Krogsgård i Thy. Dengang var Lotte gravid med parret første barn – nu er de en familie på fem. 

Familiens børn elsker at sidde og nusse med kyllingerne. Foto: Malene Skree Nordsmark, TV MIDTVEST

- Kristian og hans søskende er vokset op her og har haft et godt børneliv, og så tænkte vi, at det vil vi gerne give vores børn. Så begyndte det ligeså stille at tage form, hvor vi havde nogle enkelte dyr selv, som vi gerne ville give et godt dyreliv. Der er nogle gode værdier i, at børnene ved, hvor kødet kommer fra, og ved, at vi er nødt til at passe på dyrene og sørge for, at de har det godt, for at vi kan få noget godt at spise, siger Lotte Pilgaard.

Familien Pilgård har lige nu 500 kyllinger. De skal fodres og vokse op hos familien i 85 dage, før de bliver slagtet. Konventionelle kyllinger skal vokse sig ligeså store på omkring 30 dage, før de skal slagtes. 

- Hvis det her var almindelige kyllinger, så var de jo halvvejs nu – jeg mener, de bliver slagtet efter 32-35 dage. Der er mine kyllinger jo ikke engang halvvejs. Vi synes, de ekstra dage er rigtig vigtige, både for at kyllingen kan nå at følge med, og fordi det giver noget til kødet, siger Kristian Pilgaard. Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

En serie med fokus på flotte billeder

Rigmor Sams er tilrettelæggeren bag serien. Hun fik i hvert fald ideen til den, fordi hun ville have fokus på, hvor vores fødevarer kommer fra.

Vi har glemt, hvor vores fødevarer kommer fra.

Rigmor Sams

- Vi har glemt, hvor vores fødevarer kommer fra. Når vi køber en pose gulerødder i supermarkedet, glemmer vi, at der ligger måneders arbejde med at så og passe de små planter, inden der kan trækkes en gulerod op af jorden. Vi skal tilbage til rødderne for at opleve glæden og smagen ved gode råvarer, siger Rigmor Sams, tilrettelægger på TV MIDTVEST. 

Tilrettelægger Rigmor Sams giver parret mikrofoner på inden dagens optagelser. Tv-holdet besøger familien i Thy igennem et helt år. Foto: Malene Skree Nordsmark, TV MIDTVEST

01:44

I serien "Tilbage til rødderne" kan du møde disse ildsjæle. Video: Malene Skree Nordsmark, TV MIDTVEST

Luk video

På billedsiden forsøger serien at skabe en stemning af at være i pagt med naturen. Med et helt særligt kamera får seerne mulighed for at komme helt tæt på og nærmest selv få hænderne i mulden. Det er i hvert fald målet.

Det initiativ, overskud og engagement de har, trods deres unge alder, det bliver man grebet af.

Rigmor Sams

I serien er der fire forskellige producenter. Fælles for dem er, at de er unge, de tror på deres ide, og de har satset alt.

- Deltagerne i programmet giver sig tid til at producere gode råvarer. Det initiativ, overskud og engagement de har, trods deres unge alder, det bliver man grebet af. Det står meget op imod den her verden, som ellers er så hektisk – de går imod strømmen, siger Rigmor Sams. 

28:11

Her kan du se første afsnit i serien "Tilbage til rødderne".

Luk video