Ny teknologi på vej til sygehuset i Herning

En ny operationsrobot til Regionshospitalet Herning betyder, at flere kræftpatienter fra sommer kan få mere skånsomme operationer.

robot hospital
Foto: Hospitalsenheden Vest

De har allerede én af slagsen i Holstebro, men efterspørgslen efter operationsrobotten er så stor, at de nu også har fået en på regionshospitalet i Herning. Robotten, der går under navnet Da Vinci Xi, bliver primært brugt til at operere kræftpatienter i mave-tarm-området og underlivet.

I Herning glæder de sig over nyeste apparat i huset. Her mener man, at det er et vigtigt skridt mod, at hospitalet i Gødstrup bliver centrum for højtspecialiseret kræftbehandling i Midt- og Vestjylland.

- Det, at vi får adgang til mere moderne robotteknologi betyder, at vi får øget vores volumen på robotoperationer betragteligt. Den øgede aktivitet er vigtig for, at vi kan opnå en højere specialisering inden for avanceret kræftkirurgi, hvilket også vil komme patienterne til gode, fordi kikkertmetoden er meget mere skånsom end traditionel, åben operation, udtaler lægefaglig direktør Jens Friis Bak i en pressemeddelelse.

Bedst i Vest

Den nye robot i Herning er en tand mere udviklet, end den man har i Holstebro.

- Gynækologerne vil kunne udføre operationer i underlivet gennem en enkelt åbning ved navlen. Det er en meget skånsom metode, som også giver det pæneste resultat, siger ledende overlæge Carsten Byrjalsen fra Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling.

Når Hospitalsenheden Vest til sommer kan prale af hele to smarte robotter, vil de være godt med på det avancerede kræftområde.

- Vi vil kunne tilbyde samme høje kvalitet som på Aarhus Universitetshospital og skånsomme operationer til mange flere patienter med endetarmskræft, end vi kan i dag, siger ledende overlæge Niels Hald fra Kirurgisk Afdeling.

0:53
Se her, hvordan den nye og smarte robot ser ud og virker. Foto: Hospitalsenheden Vest