Ny studieordning på gymnasierne starter nu

Når nye gymnasieelever møder ind i 1.g, så er det til en ny studieordning. Fremover er der færre studieretninger og kortere grundforløb.

Mads Tandrup har allerede været en del af den nye studieordning i forsøgsklassen 2.R på Silkeborg Gymnasium. Han synes, at det er en god ordning.
Mads Tandrup har allerede været en del af den nye studieordning i forsøgsklassen 2.R på Silkeborg Gymnasium. Han synes, at det er en god ordning.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

I fire år har de på Silkeborg Gymnasium haft den nye studieordning på prøve. 

Reformen indeholder blandt andet færre studieretninger, matematik på B-niveau til de fleste og et kortere grundforløb.

Derfor var undervisningsminister, Merete Riisager, LA, i dag på besøg på gymnasiet i Silkeborg for at se nærmere på den nye ordning.

- Her har man arbejdet med et kort forløb i starten af 1.g i en lang periode, så det har man fuldstændig styr på, siger ministeren om den nye ordning.

Det er forskelligt, hvornår de gymnasierne landet over starter. Men i takt med at de nye 1.g-elever starter, er det altså til en ny studieordning.

- Det kan godt være, at der er andre steder, hvor der bliver en lidt mere vanskelig indflyvningsfase. Men så gælder det om at tage nogle af de erfaringer med sig, man har gjort sig her. Så man kan lære af det andre steder i landet, siger Merete Riisager.

Elever og lærere glade for ordningen

På Silkeborg Gymnasium er de glade for den nye ordning, som, de mener, har været god.

- Grunden, til at vi lavede et forkortet grundforløb, var egentlig både af sociale og faglige årsager. På begge områder er vi rigtig tilfredse med de resultater, vi har fået, siger uddannelseschef på Silkeborg Gymnasium, Brian Krog Christensen.

Men også hos de elever, der har været på forsøgsordning, er der glæde at spore over det kortere grundforløb. 

- Jeg synes, at det korte forløb har været fint, fordi man har både fået nye venner i grundforløbet, men man har ikke nået at binde sig så meget, at det har påvirket ens valg på studieretningen. Man er ikke blevet så tætte venner, at man ikke vil forlade dem, siger Mads Tandrup, der går i forsøgsklassen 2.R.

Fra 2019 kommer der også et adgangskrav, hvor elever i 9. klasse skal have mindst 5,0 i karaktergennemsnit samt bestå alle afgangseksamener for at kunne komme direkte i gymnasiet. 

Aftalen om gymnasiereformen blev indgået af alle partier på nær Enhedslisten og Alternativet.