Ny reform skal sikre flere varme hænder i ældreplejen

Regeringen er klar med en reform, hvor papirarbejde og medicinhåndtering skal ud til fordel for flere varme hænder.

88-årige Oda Dollerup fra Aalestrup mener, at de ansatte i hjemmeplejen bruger alt for meget tid på registreringer og dokumentationer og for lidt tid på hygge og nærvær.
88-årige Oda Dollerup fra Aalestrup mener, at de ansatte i hjemmeplejen bruger alt for meget tid på registreringer og dokumentationer og for lidt tid på hygge og nærvær.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

En kulegravning af ældreområdet viser, i følge regeringen, at ansatte i eksempelvis ældreplejen i dag bruger halvdelen af deres tid på andre opgaver end den direkte kontakt med de ældre.

I tyve år har Louise Greve arbejdet i hjemmeplejen i Aalestrup. Også her fylder bureaukratiet mere og mere i hendes arbejde.

- Jeg synes, der er flere ting, som vi ikke kan få lov til at bestemme mere. Der er mange opgaver, som man godt kan føle bliver trukket ned over hovedet på os, siger Louise Greve, der er Social- og sundhedsassistent i Vesthimmerlands Kommune. 

Både hun og 88-årige Oda Dollerup, som hun besøger, mærker, at registrering og dokumentationer tager meget af deres fælles tid.

- Jeg synes, de bruger for meget tid på det. Men det har jeg ingen forstand på, siger Oda Dollerup fra Aalestrup. 

2:34
Her kan du se hele indslaget om den nye reform.

Svært at tro på, det bliver bedre

Regeringen vil sikre 2000 ekstra sæt hænder indenfor ældreplejen. Den nye reform skal ikre mere tid til pleje frem for eksempelvis dokumentation, som der går meget tid med i dag.

- Jeg vil rigtig gerne være med til at sætte fokus på, hvordan vi kan give større tillid til vores medarbejdere, så de i højere grad også kan få lov til at bruge deres faglighed, siger Sophie Løhde, Minister for Offentlig Innovation, Venstre.

Regeringen præsenterer derfor i alt 16 forslag, der skal sikre Louise Greve mere tid til borgere som Oda og mindre tid til dokumentation og registrering. Men de nye toner er svære at tro på, synes hun.

- Det kunne være rigtig dejligt, jeg tror bare ikke rigtig på det. Desværre. Jeg tror ikke på, vi kommer det til livs nogensinde, siger hun.

Vesthimmerland er en af otte kommuner, der har været en del af regeringens kulegravning af ældreområdet.