Ny rapport: Lån penge til huskøb i yderområder

Banker og realkreditinstitutter skal slække på kravene til boligkøbere i yderområderne, anbefaler udvalg.

Til-salg_0.jpg

Det skal være nemmere at låne penge til en bolig i yderområderne. Sådan lyder anbefalingerne i en endnu ikke offentliggjort rapport, der vil tvinge banker og realkreditinstitutter til at slække på kravene, når kunder ønsker at købe et hus i Udkantsdanmark.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans, der er i besiddelse af et udkast til den endelige rapport, som et udvalg under Erhvervs- og Vækstministeriet har udarbejdet.

Billigere at leve på landet

Den anbefaler blandt andet, at man lemper kravene til, hvor meget en familie bestående af to voksne og to børn skal have tilbage til forbrug, når de faste udgifter er betalt.  Rationalet er, at det er billigere at leve i landdistrikterne, og derfor skal bankerne have lov til at betragte boligejere som solide kunder, "selv om de sædvanlige grænser for rådighedsbeløb ikke er opfyldt", som der står i rapporten.

Rapporten peger også på, at det kan være en god idé at præcisere eller ændre den såkaldte seksmånedersregel i realkreditloven, der fortæller, hvordan finanssektoren skal værdiansætte boliger i forbindelse med långivning.

Banker har fejlfortolket loven

Ifølge rapporten har nogle banker fortolket reglen forkert, så de afviser at belåne ejendommen fuldt ud, hvis de har haft en liggetid på mere end seks måneder.

Bankernes interesseorganisation, Finansrådet, ønsker ikke at kommentere anbefalingerne, før de er offentliggjort. Samme melding kommer fra Realkreditrådet og Realkreditforeningen.

Noget tyder dog på, at bankerne gerne vil være med til at sænke grænserne for rådighedsbeløb, eftersom Finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard, for få uger siden stillede et lignende forslag.

/ritzau/