Ny planlov kan få sommerhuspriserne til at stige markant

Hvis EU-borgere får lov til at købe sommerhuse i Danmark, kan priserne stige kraftigt, frygter politikere.

090630_Sommerhus.jpg

Da et flertal i Folketinget i forrige uge stemte ja til en ændring af planloven, såede de også usikkerhed om det bolværk, der skal beskytte de over 235.000 danske fritidsboliger mod udenlandsk overtagelse.

Det påpeger flere eksperter over for Politiken lørdag. De bakkes op af en tidligere redegørelse fra Kammeradvokaten.

- Med ændringen af planloven har politikerne givet tyskere og borgere i andre EU-lande en mulighed for at udfordre den danske undtagelse, så de får ret til at købe et sommerhus på dansk jord, siger ekspert i EU-ret Peter Pagh, der er juraprofessor ved Københavns Universitet, til Politiken. 

Helt konkret har Folketinget vedtaget, at pensionister fremover skal kunne udnytte deres sommerhus som helårsbolig, når de har ejet huset i et enkelt år. Det er en lempelse i forhold til det hidtidige krav om otte år.

Hvis borgere fra andre EU-lande får adgang til at købe sommerhuse i Danmark, frygter politikerne, at priserne stiger kraftigt, og det vil være med til at fortrænge danske statsborgere fra de eftertragtede klitlandskaber.

Derfor var det også en sejr for Danmark, da den daværende regering sikrede en særlig protokol i Maastricht-traktaten fra 1992.   

Landdistrikternes fællesråd: Træd varsomt!

Protokollen betyder, at Danmark kan opretholde et forbud mod salg af sommerhuse til tyskere og andre EU-borgere.

Protokollen kaldes også Danmarks femte forbehold. 

- Den grundlæggende problemstilling er, at de danske statsborgere nu får endnu videre muligheder for at udnytte deres sommerhus, mens borgere fra andre EU-lande er underlagt præcis samme begrænsninger som hidtil. En sådan øget diskrimination kan være i strid med sommerhusprotokollen, siger Peter Pagh til Politiken.

Ifølge formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, kan man ikke entydigt sige, at det vil være skidt, hvis udlændinge får adgang til at købe sommerhuse i Danmark.

I nogle af landets kommuner ser man nødigt at sommerhuse bliver købt uden udlejning for øje, mens man andre steder er interesseret i at udlændinge kan købe huse. 

- Det er ikke sort eller hvidt, men vi vil følge udviklingen tæt og hælder mest til, at man skal træde meget varsomt i for hold til at tage skridt, der kan udfordre sommerhus protokollen, siger Steffen Damsgaard.

Erhvervs- og Vækstministeriet afviser, at sommerhusprotokollen er i fare. 

2:14
Udlændinge skal have lov at købe sommerhus i Danmark. Regeringen barsler med et forsøg i udvalgte områder