Ny pædagoguddannelse vækker bekymring

Fremover bliver pædagoguddannelsen splittet op i tre retninger. Og det betyder, at nogle studerende på de små seminarier enten skal tage et halvt år på nettet eller pendle.

Hop på bussen eller studér over nettet. Det er konsekvensen af en ny ændring af pædagoguddannelsen.

Ændringen betyder, at hverdagen for de studerende på landsdelens fire pædagogseminarier kommer til at se helt anderledes ud.

Der bliver tre hovedlinjer, så de studerende skal specialisere sig i enten dagtilbud, skole og fritid eller social- og specialpædagogik.

Men på de to mindste seminarier i Thisted og Ikast er der ikke faglærere nok til alle tre linjer. Det betyder, at studerende her enten skal tage et halvt års studier via internettet eller køre til Viborg eller Holstebro for at få deres ønskestudie.

- Jeg er rigtigt, rigtigt bekymret for den her nye uddannelse. Jeg synes, der er en masse aspekter, der peger imod en forringelse, siger Camilla Sørensen, der er pædagogstuderende.

Hun mener ikke, de studerende har råd til at pendle imellem seminarierne - og alternativet med netuddannelse vækker heller ikke begejstring.

- Jeg synes ikke, at det er ok. Jeg synes ikke, vi skal gå ned på en af vores vigtigste værdier. Vi skal ud og arbejde med mennesker, så vi skal ikke sidde foran en computer og læse os til det her fag. Vi snakker med hinanden, og vi skal diskutere tingene, for det er dét, vi bliver bedre af. Ikke foran en computer - det er ikke vores fag, uddyber hun.

Det er politikerne på Christiansborg, der har vedtaget den nye uddannelse. Hos VIA University College, der tilrettelægger uddannelsen i Region Midtjylland, forstår de godt de studerendes argumenter.

- Men det pædagogiske arbejdsmarked udvikler sig så hurtigt, og det er nødvendigt at lave de her specialer, hvor vi arbejder mere i dybden med nogle ting, så vi har været nødt til at gøre det på den her måde, siger Peter Møller Petersen, der er uddannelseschef på pædagoguddannelsen i Viborg.

Ny pædagoguddannelse skal løfte det faglige niveau, men vækker bekymring hos studerende og borgmester.