Ny ordning for sygemeldinger i Skive kan være ulovlig

Det kan være ulovlig praksis at bede kontanthjælpsmodtagere i Skive Kommune om at møde op hos en sygeplejerske for at melde sig syge, mener lektor i socialret.

regionshospitalet skive
Foto: TV MIDTVEST

Der har været rettet stor vrede mod Skive Kommune i de seneste dage, efter det er kommet frem, at et nyt system for sygemeldinger vil ramme kommunes kontanthjælpsmodtagere i næste uge. 

En ordning, der, udover at vække harme, også kan vise sig at være i strid med loven. Det fastslår lektor i socialret ved Aalborg Universitet John Klausen.

- Hvis man laver egentlige undersøgelser af kontanthjælpsmodtagere i forbindelse med sygemeldinger, så er det ikke bare på kanten, så er det på den anden side af loven, siger lektoren.

Det er planen, at Skive Kommune vil have personer i aktiveringstilbud til møde op hos en sygeplejerske, hvis de vil melde sig syge. Også selvom det gælder personer, der ellers har passet sine pligter i forhold til aktiveringen.

- Man mistænkeliggør en presset gruppe mennesker

Ordningen møder massiv kritik fra socialrådgiver Maj Thorsen, der fredag udtrykte sin vrede på det sociale medie Twitter ved at kalde sygemeldingssystemet for ’kvalmende’.

- Jeg synes, man mistænkeliggør en gruppe, som i forvejen er maksimalt presset, sagde Maj Thorsen til TV MIDTVEST.

Lektor i socialret John Klausen er enig i kritikken.

- Den er et indgreb, som går langt udover det nødvendige. For selvfølgelig kan en person, der er i et tilbud, som kommunen har sørget for, få influenza ligesom alle mulige andre.

- Den her ordning vil ramme personer, som har været i et aktiveringstilbud i lang tid uden en eneste fraværsdag. Det kan være personer, som i øvrigt er fuldstændig sunde og raske, siger John Klausen.

Skive Kommune: Indenfor lovens rammer

Hos Skive Kommune afviser man dog kritikken. Den sygeplejefaglige undersøgelse af borgere i aktivering skal opfattes som en vejledende samtale, forklarer arbejdsmarkedschef hos kommunen, Dorthe Hamrum.

- Sygeplejersken kan tage dit blodtryk eller måle din puls, hvis man tænker, det kan have et formål. I og med at sygeplejersken kun går ind og har en vejledende samtale og ikke behandler, så vurderer vi, at det er inden for lovens rammer.

- Hvis man er så syg, at man ikke kan møde op hos sygeplejersken, så  kan man altid ringe til sin sagsbehandler, forklarer Dorthe Hamrum.

Udbredelsen af sygemeldingstiltaget skal behandles politisk på et udvalgsmøde i kommunens erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalg i februar. 

2:26
En ordning for sygemeldinger i Skive Kommune, møder nu hård kritik. Hvis en borger er på kontanthjælp og melder sig syg, skal han eller hun møde op i kommunens sundhedsklinik for at blive undersøgt af en sygeplejerske.