Ny opfindelse sikrer sprøde flæskesvær

Den perfekte julemiddag bliver ofte spoleret af en flæskesteg uden sprøde svær. Men det problem er løst nu. En ny opfindelse fra Teknologisk Institut ridser flæskestegen til perfektion, så sværene med garanti bliver sprøde

121217Flaeskestegridser.jpg

Ridserne i flæskestegen er nemlig hele hemmeligheden bag de sprøde svær.

Lige nu er de danske slagterier i fuld gang med produktionen af julens flæskestege, og hos Danish Crown i Herning har man startet en fuldskala test af den nye fuldautomatiske maskine, der laver de perfekte ridser i svinekammen.

Definitionen på perfekte ridser er, at de skal være så dybe som muligt uden at der er ridset igennem til kødet.

- Maskinen er udviklet på bestilling fra slagterierne og tegner til at blive en stor succes. Det er nemlig lykkedes at konstruere en maskine, der på en gang forbedrer kvaliteten og samtidig letter arbejdet med at ridse kammene. Hidtil har det ellers været et meget belastende job med mange uhensigtsmæssige løft og drej for slagteriarbejderne, siger seniorkonsulent Jens Scheller Andersen fra Teknologisk Institut.

Positive tilbagemeldinger

Hos Danish Crown i Herning slagter man over 30.000 svin om ugen. En produktion, der blandt andet kan blive til 100.000 flæskestege.

- Vores egne kokke har testet kvaliteten af ridserne, inden vi for alvor tog den i brug, og deres tilbagemeldinger var udelukkende positive. At maskinen så samtidig letter arbejdet og forbedrer arbejdsmiljøet er helt fantastisk, siger fabrikschef Kaj Meldgaard fra Danish Crown i Herning.

Kan skaffe slagteriarbejde tilbage til Danmark

Hvis alt går vel, kommer flæskestegsrideren ud på alle danske slagteriet sidst i 2013. I dag udføres en stor del af det manuelle arbejde med flæskestegene i Tyskland, men det forventes, at ridsemaskinen kan skaffe meget af dét arbejde tilbage til Danmark.

Flæskestegsridseren er finansieret af svineafgiftsfonden, SAF, og er patentanmeldt af DMRI. DMRI, Danish Meat Reseach Institute er en del af Teknologisk Institut, og er verdens største og internationalt førende videnscenter for forskning og innovation i animalske fødevarer.