Ny opfindelse kan afskaffe smertefuld test

En specialbygget stol skal afløse en tidligere smertefuld metode til at teste patienter, der døjer med svimmelhed.

Balancestolen hedder den nye opfindelse
Balancestolen hedder den nye opfindelse
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Det er ikke rart at få sprøjtet isvand i øret, men det er en af de mest normale metoder til at teste balanceorganet. Det skal et usædvanligt samararbejde mellem en Ph.d.-studerende og en staldleverandør i Bur ved Vemb lave om på.

30 procent af danskerne oplever svimmelhed i så høj grad, at de må søge læge. Og det er den slags patienter læge og Ph.d.-studerende Louise Devantier gerne vil hjælpe med en ny opfindelse.

- Vi har rigtig mange patienter, der lider af svimmelhed, men det er et område, der ikke er så meget viden om. Stolen skal hjælpe os til bedre at forstå, hvordan vores hjerne arbejder med de informationer, der kommer fra balanceorganet, siger læge og Ph.d.-studerende Louise Devantier.

Udvikler var skeptisk i starten

En specialbygget stol, der kan bevæge sig frem og tilbage og dreje rundt om sig selv er blevet udviklet af Louise Devantier i samarbejde med  virksomheden Jyden Bur.

- Først afviste jeg projektet pænt, fordi det lå lidt uden for vores produktområde, men Louise var vedholdende og præsenterede det så som et simpelt projekt. Det viste sig så at være lidt mere kompliceret end som så, siger administrerende direktør i Jyden Bur, Jens Agergaard med et smil. 

Når patienter normalt bliver testet, skal de ligge helt stille, samtidig med at deres balanceorgan skal påvirkes. Det har man tidligere gjort med isvand og strøm, som kan give kvalme og opkast. 

Nu kan patienterne i stedet sidde helt stille i balancestolen, mens den kører frem og tilbage på en plade. Stolen skal testes på 12 raske personer, inden man tester på patienter. 

Den 4. maj bliver den første raske person testet i stolen i Aarhus. 

2:23