Ny opfindelse bekæmper udskældt ukrudt

En opfinder fra Holstebro har bygget en maskine, der gør det meget lettere at fjerne flyvehavre fra markerne.

Flyvehavre maskine
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Alle kan vist blive enige om, at ukrudt er træls. For landmændene er flyvehavren rigtig træls, og ifølge loven skal landmændene bekæmpe planten. Der er bare det problem, at lige præcis flyvehavren er utrolig svær at få øje på fra en traktor. 

Men det har en Peter Offersen fra Holstebro fundet en løsning på. Han har opfundet en maskine, der bringer landmanden i øjenhøjde med ukrudtet.

- Essensen i det er, at vi sidder nede i højde med kornet og kan hæve og sænke os, så vi har den optimale synshøjde. Flyvehavren er typisk lidt højere, og så kan vi skue den, siger Peter Offersen.

Maskinen, der koster omkring 30.000 kr., gør det lettere at luge med håndkraft, og det sparer lange ture med sprøjtevognen.

- Vi kan godt sprøjte, men det er dyrt, og vi vil gerne sprøjte så lidt som muligt, siger Bent Hedegaard, teamleder hos Sagro.

Håber at sælge 70

Peter Offersen har allieret sig med den lokale smed, så prototypen kan blive til et uundværligt køretøj for landmændene.

Han har allerede solgt fem styks. Håbet er at sælge 70 inden året er omme.

- Jeg håber, de bliver sat i produktion og brugt, for det vil være til gavn og glæde for mange landmænd, siger Peter Offersen.

Flyvehavren skal bekæmpes hele året, og bekæmper man den ikke, vil det udløse en bøde.

2:30