Ny opera om myten og mennesket Kaj Munk

Ny kammeropera "Martyriet" udforsker dilemmaet mellem rollen som familiefar og idealist, der i 1944 kostede digterpræsten Kaj Munk livet.

Kaj Munk maleri

Digteren og præsten Kaj Munk hyldede den tyske diktator Adolf Hitler lige indtil nazisternes besættelse af Danmark. Besættelsen rystede Kaj Munk og gjorde ham til en af modstandsbevægelsens åndelige ledere. Han blev hentet i sin præstegård d.4. januar 1944 og henrettet af en SS patrulje, lyder det i en pressemeddelelse fra Det Kongelige Teater om dets nye Kaj Munk-stykke.

Martyriet, som opsætningen hedder, følger vi Kaj Munk i den sidste tid før hans død. Her glider han længere og længere væk fra familien i sin søgen efter Guds plan med ham, alt imens hans kone Lise forgæves forsøger at fastholde ham til livet. 

2:28
Mathilde Munk debutterer som forfatter med en roman, dermed bliver hun familiens tredje generation af forfattere.

At vælge martyriet for sin tro er også et brændende tema i dag. Martyriet undersøger, hvad der får et menneske til at ofre sig selv i en fanatisk overbevisning. Forestillingen er på den måde en kommentar fra en ikke så fjern fortid i en dansk provins til nutidens store, globale spørgsmål om ideologi, krig og religiøse konflikter.

Kaj Munk synges af kontratenoren Morten Grove Frandsen (Årets Reumert Talent 2016), og mezzosopran Liv Oddveig Midtmageli lægger stemme til Lise Munk. John Frandsen har komponeret musikken, og Bjarke Mogensen leder opførelsen sammen med den progressive, folkemusikinspirerede gruppe KOTTOS.

Martyriet har premiere den 28. januar.

13:41
Kaj Munks konfirmander var vidner til præstens sidste drabelige dage. TV MIDTVEST satte dem stævne i Vedersø Præstegaard.