Ny midtjysk motorvej slettet fra papiret

Regeringen vil åbne trafikaftalen om investeringer i infrastrukturen, som blev indgået af den tidligere regering og Dansk Folkeparti kort før valget.

Planerne om en ny midtjysk motorvej er taget af bordet af den nye regering.
Planerne om en ny midtjysk motorvej er taget af bordet af den nye regering.

Oppositionspartier vil have svar på, hvilke vejprojekter den socialdemokratiske regering vil gennemføre.

På et samråd i dag sagde transportminister Benny Engelbrecht (S), at han vil viske papiret rent og gå efter at lave et nyt bredt forlig om infrastruktur baseret på alle folketingets partier. Dermed er den smalle aftale som den tidligere regering og Dansk Folkeparti indgik taget af bordet.

- Aftalen blev forhandlet og vedtaget af et snævert flertal inden valget, og det forslag er der ikke antydningen af flertal for længere, siger ministeren.

Han ønsker at indgå en aftale om de næste ti års investeringer i infrastruktur.

- Jeg mener, at det er vigtigt, at der er stabile rammer i de kommende års investeringer i vores infrastruktur med aftaler baseret på alle Folketingets partier, siger han.

Kaldt i samråd af tidligere minister

Den forholdsvis nye transportminister Benny Engelbrecht (S) er ellers kaldt i samråd af forhenværende transportminister Ole Birch Olesen (LA) for at svare på, hvilke dele af planen den nye regering vil gennemføre. Ole Birch Olesen slår fast, at hvis der stadig havde været et bogligt flertal, så ville planen blive gennemført "til punkt og prikke".

- Danskerne sidder i kø overalt i Danmark på vej til arbejde, så derfor er der brug for at udbygge vejnettet, så der bliver plads til de nye grønne biler, siger Ole Birch Olesen om sin motivation for at have indkaldt til samråd.

Udvidelse af Herningmotorvejen   

Aftalen fra marts indeholder en lang række infrastrukturprojekter. Det gælder blandt andet en udvidelse af motorvejen E45, midler til en ny midtjysk motorvej ved Herning, udvidelser af motorvejene og ringforbindelserne på Sjælland og en udvidelse af Fynske Motorvej syd om Odense og en tredje Limfjordsforbindelse.

Benny Engelbrecht siger på samrådet, at snakken om konkrete udbygninger af vejnettet skubbes til de politiske forhandlinger om en ny aftale. Efter samrådet siger Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen fra Ans.

- Desværre blev vi i dag ikke klogere på, hvilke vigtige vejprojekter som den socialdemokratiske regering vil gennemføre. Dermed har Socialdemokratiet skabt massiv usikkerhed om alle de vigtige vejprojekter, som vi har aftalt at igangsætte, som Socialdemokratiet jo ellers tidligere har sagt, at de støtter.

/ritzau/