Ny lov: Børnehave skal afvise "ghetto"-børn

En børnehave i et udsat boligområde skal ændre i deres sammensætning af børn på grund af en ny lov. Det kan betyde, at de må afvise børn og forældre.

I Lerpytter Børnehave kommer to ud af tre børn fra Havrekvarteret, som sidste år havnede på listen over udsatte boligområder.
I Lerpytter Børnehave kommer to ud af tre børn fra Havrekvarteret, som sidste år havnede på listen over udsatte boligområder.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Fra nytår må maksimalt hvert tredje barn i en daginstitution komme fra et udsat boligområde.

Det får nu konsekvenser i Thisted, hvor boligområdet Havrevej lige akkurat kvalificerer sig som et udsat boligområde.

Her ligger Børnehaven Lerpytter, som føler sig fanget i en lov, der skal ramme hårde ghetto-områder og ikke velfungerende daginstitutioner.

- Jeg kan godt se, hvad meningen er, men det virker bare som om, at det er lavet til en helt anden geografi end Thisted. Jeg synes, det er ærgerligt og unødvendigt, siger Brian Immersen, der er leder af Lerpytter Friskole og Børnehave.

Havrevej er tæt på slet ikke at være et udsat boligområde. Hvis bare 40 personer fra området fandt et arbejde, ville kvarteret ikke være omfattet af den nye lov.

- Jeg synes, det er skudt over mål. Jeg kan ikke forstå, at sådan en lovgivning skal komme til at ramme os i det omfang, den kommer til her. At vi pludselig skal til at kigge ind i at definere ghettoområder her i vores kommune og Thisted by, siger Søren Kanne Zohnesen, formand for Børne- og Familieudvalget i Thisted Kommune.

Må afvise forældre og børn

Havrevejkvarteret havnede sidste år på listen over udsatte boligområder. I børnehaven kommer to ud af tre børn fra kvarteret.

Men for at gøre op med parallelsamfund har folketinget vedtaget et loft på 30 procent over antallet af børn i daginstitutioner, der må komme fra udsatte boligområder.

- Vi har en rigtig god normering, og det gør, at vi sagtens kan løfte den her opgave, siger Brian Immersen.

Aftalen, som blev indgået mellem den daværende regering, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre, kan betyde, at Lerpytter Børnehave i fremtiden er nødt til at afvise forældre og deres børn,

- Det kommer til at betyde noget, at forældrene ikke selv kan vælge, hvad for en børnehave, børnene skal gå i. Når de kommer her, så må vi spørge, hvor de bor og afvise dem. Vi har ikke nogen venteliste, så det kan betyde, at vi må afvise nogen, siger børnehavelederen.

Mere balanceret beboersammensætning

SF var et af de partier der lavede aftalen med daværende regering. Signe Munk kan godt forstå frustrationen.

- Det her handler om at sørge for, at i en tid hvor danskerne bor mere og mere opdelt, og de rigeste bor for sig, og dem med færre penge bor et andet sted, at deres børn kommer til at møde hinanden i daginstitutionerne, siger Signe Munk, der er folketingsmedlem fra SF.

Kunne man ikke bare lempe definitionen af, hvornår et område er udsat og ikke udsat?

- Det kunne man godt, og der er også nogle dispensationer i loven. Men det som det i bund og grund handler om, det er jo også at hjælpe de her boligområder til at få en beboersammensætning, der er mere balanceret, siger hun.

Fem institutioner i Thisted vil blive påvirket af aftalen.

2:19
Boligområdet Havrevej  er ifølge ny lov et udsat boligområde. En børnehave i området skal derfor ændre i deres sammensætning af børn.