Ny kødskandale: Svin i oksekød

Fødevarestyrelsen har fundet spor af svin i oksekød - blandt andet hos en slagter i Herning (opdateret 26. marts).

Fødevarestyrelsen har lavet 70 stikprøver af oksekødsprodukter i tilfældigt udvalgte virksomheder, og resultatet viser, at 11 af prøverne indeholder svin. Blandt andet viser en prøve af mexicanske pandekager fra Fruehøj Slagter i Herning, at deres oksekød indeholder det, der svarer til over en procent råt svinekød. I alt er 13 virksomheder i Midt- og Vestjylland blevet kontrolleret.

Ministeren forarget

Fødevarestyrelsen ved ikke, hvor sporene af svinekød stammer fra, men i tilfældet fra Herning det kan være fra stegning i svinefedt eller fordi, der er brugt samme hakker til oksekød og svinekød.

- Forbrugerne skal kunne stole på det, der står på pakkerne - hvad enten det er hest, svin eller noget helt tredje. Derfor er jeg forarget over, at Fødevarestyrelsen kunne finde svinekød i flere oksekødsprodukter, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Kontrollen er blevet lavet i forlængelse af hestekødsskandalen. Tre af de 70 prøver indeholdte spor af hestekød, og ministeren har nu bedt fødevarestyrelsen om straks at følge op på de steder, hvor der fundet forkert kød i varen.

Alligevel ikke fejl i Viborg

Fødevarestyrelse oplyste oprindeligt, at der også var svinekød i en oksekødsspegepølse fra slagteren hos SuperBest på Fabriksvej i Viborg, og den oplysning blev også videregivet her på tvmidtvest.dk. Tirsdag den 26. marts oplyser Fødevarestyrelsen dog, at den har begået en fejl og at der alligevel ikke var svinekød i oksekødsspegepølsen fra Viborg. Fødevarestyrelsen har beklaget over for butikken.