Ny fyrværkerilov er trådt i kraft

Her fra starten af december er der nye regler for affyring og salg af fyrværkeri. Det betyder blandt andet, at du først kan købe nytårskrudt og raketter fra midten af december.

Fyrvaerleri3,150713.jpg

Folketinget har vedtaget nye regler for brug af fyrværkeri. Fra i år er det for almindelige borgere kun tilladt at skyde fyrværkeri af i ganske få dage omkring årsskiftet.

Modsat tidligere er det derfor ikke tilladt for almindelige borgere at skyde fyrværkeri af i løbet af december. Ifølge de nye retningslinjer fra Sikkerhedsstyrelsen, er det kun tilladt at anvende fyrværkeri fra d. 27. december til og med d. 1. januar.

Regler for salg af fyrværkeri er også ændret

Fra i år må fyrværkeri kun sælges i perioden den 15. december til den 31. december. Loven giver altså private mulighed for at indkøbe og opbevare fyrværkeri frem til nytårsaften.

Fra i år er der samtidig kommet nye regler for, hvem der må sælge fyrværkeri. Holder man sig under en opbevaret mængde på 37,5 kilo kan alle i princippet sælge fyrværkeri – herunder for eksempel idrætsforeninger, der ønsker at supplere sin indtægt.

Ændringen sker som følge af, at Folketinget har vedtaget en ny næringslov, der ikke længere stiller krav til, at man som sælger skal have et næringsbrev for at sælge fyrværkeri. Som sælger skal man til gengæld stadig opfylde sikkerhedskravene og anmelde ens salgssted til det kommunale beredskab, der efterfølgende kan tage på kontrol hos sælgerne.

Gode råd om fyrværkeri

Selv om langt de fleste først enten sælger eller køber sit fyrværker efter jul kommer brandvæsnet med dette huskeråd:

- Hvis du skal opbevare fyrværkeriet, må du højst have 5 kg Netto Eksplosivstof.- Det er vigtigt, at du opbevarer fyrværkeriet på en fornuftig måde. Læg det mørkt og tørt, væk fra elektriske apparater og varmekilder, som f.eks. varmeapparater. - Du skal opbevare alt fyrværkeri utilgængeligt for børn, og du må ikke fjerne beskyttelseshætten fra eksempelvis rakettens lunte.