Ny forskning halverer antallet af ulve i Danmark

Et internationalt forskningssamarbejde med avancerede DNA-analyser nedjusterer nu antallet af ulve i Danmark fra 40 til 20-23 ulve.

ulv

DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus, deltager i et internationalt forskningssamarbejde med laboratorier i Tyskland, Polen og Holland. Samarbejdet skal gøre det muligt at følge ulvenes DNA-profiler på tværs af landegrænserne.

I forbindelse med samarbejdet må forskerne nu konstatere, at der har været et lavere antal ulve i Danmark fra 2012 til foråret 2015 end tidligere meldt ud. 

Tidligere lød det nemlig, at der var fundet DNA-spor fra 40 forskellige ulve, men de nye undersøgelser viser, at der reelt kun har været 20-23 ulve i perioden. Heraf er én til fire ulve hunulve, mens resten er hanulve.

 

0:17
En ulv blev fanget på kamera af en jæger i Borris i januar. 

 

Ræve har drillet forskerne 

Analyserne er lavet på baggrund af ulveekskrementer og spytprøver. Det er især ekskrementerne, der har givet anledning til de nye tal. De nye resultater viser nemlig, at DNA fra ræve er blevet fejlagtigt analyseret som ulve-DNA.

- Der vil altid være usikkerhed omkring DNA-profiler fra ekskrementprøver, da mængden af ulve-DNA er meget lille og ofte meget nedbrudt. Det har vi ikke været gode nok til at formidle tidligere, siger Liselotte Wesley Andersen, der er seniorforsker ved National Center for Miljø og Energi, til Aarhus Universitet.

Når det er svært at analysere DNA- profiler fra ulve, skyldes det, at kendskaben til ulvenes DNA er sparsom.  Derfor erkender forskerne også, at de første meldinger om 40 ulve var behæftet med stor usikkerhed, og derfor ikke burde være meldt i første omgang.  

- Vi forventer igennem det internationale samarbejde at blive mere præcise på antallet af ulve, men endnu er processen med at genanalysere og bekræfte data ikke afsluttet, siger Liselotte Wesley Andersen.