Ny flåt-bakterie er svær at opdage

En ny Borrelia-bakterie fundet i danske flåter. Den nye infektion kan være svær at opdage, fordi den ikke efterlader det karakteristiske røde udslæt på huden, som ved den kendte borreliose.

Forskere fra DTU har fundet en ny borrelia-bakterie kaldet Borrelia miyamoto, det skriver Videnskab.dk. I stedet for de kendte symptomer med et rødt, rundt udslet efterlader den nye type infektion helt andre symptomer.

- Miyamotoi tænder ikke de advarselslamper, som borrelia normalt skal tænde, siger Rene Bødker, der er epidemolog ved DTU Veterinærinstituttet.

Nye Symptomer

Den nye infektion giver ifølge Rene Bødker først muskelsmerter og det, der kan betegnes som peridodisk feber - en flere dage lang feber, der forsvinder, men omkring 10 dage senere vender tilbage.

- Man kan blive pænt syg af den. Russerne har en lang række humane tilfælde, som de nu tilskriver denne infektion. Man risikerer, at den går i hjernen på et tidspunkt, og at man får neuroborreliose ud af det, siger Rene Bødker.

Bakterien fundet i Midt- og Vestjylland

Der er endnu ikke nogle bekræftede tilfælde af danskere, som er smittet med den nye type borrelia, men i følge en anden af forskerne bag fundet, overlæge Sigurdur Skarphédinsson, er der ingen tvivl om, at der også er danskere, der har fået den nye type infektion.

Forskerne har fundet Borrelia miyamotoi i alle danske regioner. Blandt andet er der fundet flåter med bakterien i prøver fra Klosterheden ved lemvig og i Skovlund Plantage ved Holstebro. Rene Bødker, mener at man må antage at bakterien findes over det meste af landet, i noget der minder om en ud af 200 flåter.

- Infektionen kan behandles med den almindelige behandling, men det kræver altså, at lægerne er opmærksomme på den tilbagevendende feber og spørger til, om patienten har været bidt af en flåt, siger Sigurdur Skarphédinsson til Videnskab.dk