13 indbrud på 4 døgn: Ny bølge af indbrud i håndværkerbiler

På fire døgn i denne uge har Midt- og Vestjyllands Politi registreret 13 indbrud i håndværkerbiler.

2:59
På bare fire dage har tyve brudt 13 varebiler op her i landsdelen. Frederik Olsen fik stjålet varer for 70.000 kroner.

Endnu engang er landsdelen ramt af en bølge af indbrud i håndværkerbiler. Tyvene er hurtige og professionelle, og det gør det svært for politiet, at få fat på dem, før de er ude af landet igen. 

- Vi er igen plaget af de her indbrud eller tyverier fra varebiler, siger Poul Fink fra Central Efterforskning hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Indenfor de sidste fire døgn har der været 13 indbrud i varebiler i politikredsen. Tyvene går efter håndværkernes værktøj. 

- Det er voldsomt, og vi gør alt det vi kan. Men desværre er antallet af de her indbrud eksploderet de seneste år. Der er ikke ret mange opklaringer i det. Og det er måske fordi, de er så hurtige, siger Poul Fink. 

Udenlandske tyvebander

Efterforskeren forklarer at tyvene ofte er hurtigt væk, før politiet kan nå at have indhentet videoovervågning og lave afhøringer, der bringer dem tættere på tyvene.

De tyve, det er lykkes Midt- og Vestjyllands Politi at pågribe de seneste år, er fra Østeuropa. 

- Det er udenlandske tyvebander, siger Poul Fink. 

- Der kan være danskere indblandet, det ved vi ikke, men dem vi har fanget er hovedsageligt østeuropæere. 

- Ofte er det en uge til fjorten dage, og så er de videre, siger Poul Fink.

Indbrud i bølger

Det er ikke første gang landsdelen er ramt af omfattende tyverier fra håndværkerbiler. Indbruddene kommer ofte i bølger over korte tidsrum og relativ korte geografiske afstande. 

- Det er i Herning, Ikast, Ringkøbing, Tarm og Brande, der er ramt. Det fortæller os, at det er nogen, der ved, hvad de går efter. Vi havde tre natten til tirsdag i Ikast, og samme nat tre i Sunds, siger Poul Fink.  

De 13 indbrud i denne uge er begået på håndværkerbiler, der holder på eller i nærheden af håndværkernes hjemmeadresser.  

- Fælles for dem, er at de laver nogle huller ved siden af dørene, så de kan påvirke låsen og få dørene op. De ved lige nøjagtigt, hvor de skal stille det værktøj, de nu bruger til det, ind. Så låser de bilen op. De er yderst professionelle, siger Poul Fink.

1:03
TV MIDTVEST har tidligere dækket indbrudene i håndværkerbiler. Se et indslag her: Flere midt- og vestjyske håndværkere efterlyste i et indslag i søndags en større indsats for at opklare tyverier i varebiler. Men skal det lykkes, så kræver det samarbejde mellem branchen og politiet.

Forebyggelse

Selv om han erkender, at tyvene er professionelle og hurtige, opfordrer Poul Fink håndværkerne til at gøre, hvad de kan for at undgå tyverierne.

- Håndværkerbilerne er jo et arbejdsredskab. De låser dem jo, som de skal. Men det man ellers kan gøre er jo, at tænke på, hvor man kan parkere henne. Kan man parkere under et gadelys eller med dørene og bagklappen op imod en mur, siger Poul Fink. 

 

I forbindelse med er af denne uges tyverier, er der set en sort Audi i Vildbjerg onsdag morgen omkring klokken 05, køre meget stærkt igennem byen. Politiet vil gerne høre fra vidner, der kan have informationer om den sorte Audi. 

Politiet kan kontaktes på telefon 114.