Ny afgift truer kartoffelindustrien

Hvis regeringen hæver afgiften på pesticider, kan det få store konsekvenser for kartoffelindustrien i Midt- og Vestjylland.

060312KMC.jpg

Regeringen er på vej med en ny lovgivning, som vil beskatte brugen af pesticider efter deres miljøpåvirkning - i stedet for efter volumen, som tilfældet er nu.

Men pesticider er en stor del af kartoffelproduktionen, og derfor frygter i sær landsdelens kartoffelmelsfabrikker, at de må dreje nøglen om, hvis forslaget bliver vedtaget.

- Det er da alvorligt, når vores omkostninger kommer til at stige, og vi mister konkurrencekraft i forhold til vores konkurrenter, fortæller Nicolai Hansen, formand for KMC Kartoffelmelcentralen i Brande.

Stor protest

Landbrug og Fødevarer har nu sammen med hele kartoffelindustrien sendt et høringssvar til Miljøminister Ida Auken, hvor de giver udtryk for deres modvilje mod lovforslaget.

Esben Lunde Larsen, der er folketingsmedlem for Venstre, vil hive ministeren i samråd:

- Hvis danske kartoffelproducenter bliver ramt af højere afgifter, og produktionen går ned, må der i stedet importeres udenlandsk producerede kartofler til de danske middagsborde. Da udenlandske producenter bruger en halv gang mere sprøjtegift end de danske producenter, medfører regeringens politik, at vi dels taber danske arbejdspladser, dels importerer kartofler produceret med mere gift, fortæller Esben Lunde Larsen.

Miljøminister Ida Auken siger i dag til TV/MIDT-VEST, at hun vil se på landbrug og fødevarers høringssvar og tage stilling til, om det giver anledning til at ændre i lovforslaget.