Kristian Jensen: Nutidens sundhedssystem kan ikke klare fremtidens udfordringer

Regeringen præsenterede i dag deres nye sundhedsudspil. En nødvendighed, mener finansminister Kristian Jensen.

Kristian Jensen til dagens præsentation af regeringens sundhedsudspil.
Kristian Jensen til dagens præsentation af regeringens sundhedsudspil.
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Onsdag kunne regeringen fremlægge sit længe ventede sundhedsudspil, og der gik ikke lang tid, før kritikerne kom frem.

Blandt andet har beslutningen om at afskaffe regionerne affødt en del kritik fra folk, der frygter, at det betyder, at beslutningerne kommer for langt væk, i stedet for nu, hvor der sidder folkevalgte om bordet.

Finansminister Kristian Jensen holder dog beslutningen for nødvendig.

- Jeg kan forstå, at der er en bekymring i forhold til det nye, der bliver foreslået her. Men i takt med, at vi har præsenteret det og flere og flere har kigget ned i det, så oplever jeg faktisk en mere positiv holdning, end jeg gjorde i går, siger han og fortsætter:

- Det sundhedssystem, vi har i dag, kan ikke løse de fremtidige udfordringer. Vi har i dag et godt sundhedssystem, men fremadrettet får vi langt flere af for eksempel diabetikere, KOL-patienter og ældre. Og for at kunne løse den opgive tilfredsstillende, så er vi nødt til at lave et mere sammenhængende sundhedsvæsen, hvor vi for eksempel får sikret, at kommuner får en større og mere central rolle i fremtidens sundhedsvæsen. Og det gør vi med de 21 sundhedsfællesskaber, der rykker beslutningerne tættere på borgerne.

Stadig demokratisk

To af Kristian Jensen partifæller, Søren Gade og Lars Krarup, har i dag været ude for at kritisere, at de folkevalgte regionsråd ikke længere skal stå for beslutningerne. Men Kristian Jensen frygter ikke, at der bliver for langt fra de folkevalgte til beslutningerne.

- Der er et demokrati, der bliver anderledes, blandt andet fordi kommunerne får mere at skulle have sagt. Jeg mener jo, at borgmestre og udvalgsformænd også har en demokratisk legitimitet, og de bliver en del af det besluttende organ omkring de 21 sundhedsfællesskaber fremadrettet. Derfor er jeg tryg ved, at vi finder nogle løsninger her, som også har en ansvarlighed og en demokratisk legitimitet, men som løser den opgave, vi har fremadrettet, forklarer han og tilføjer:

- Jeg synes også, at regionerne er lykkes med rigtigt meget. Jeg synes, de har gjort det godt. Men man skal kigge på, om de også kan være rigtige i fremtiden, fordi vi får et andet sundhedsvæsen fremadrettet. Man får et andet pres på sundhedsvæsnet. Derfor kan man ikke løse morgendagens problemer med gårsdagens modeller. Man bliver nødt til at se fremadrettet.

3:21