Nu vil politiet offentliggøre flere billeder af tricktyve

Politiet vil i større grad offentliggøre overvågningsbilleder af tricktyve. Det sker som en konsekvens af at tyvene bliver mere og mere aggressive.

19Overvaag2.jpg

Overvågningsbilleder vil fra i dag i større omfang nå ud i pressen for at komme tricktyverier til livs. Midt- og Vestjyllands Politi har valgt i højere grad end hidtil at offentliggøre overvågningsbilleder af tricktyve, som en konsekvens af at tyvenes metoder har ændret sig. 

- Tyvene bliver mere aggressive i deres metoder, de står ikke længere bare og aflurer. De kan for eksempel finde på at hælde noget på nogen, skubbe nogen eller komme ind i biler for at spørge om et eller andet. Det kan være grænseoverskridende for mange ældre borgere, det går ud over, siger Jens Kaasgaard, der er politidirektør ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Overvågningsbillederne bliver derfor taget i brug for at bremse den negative udvikling i aggressiviteten af tyverierne, og ikke fordi politiet har oplevet en stigning i antallet af tyverier. Hidtil er overvågningsbilleder kun blevet brugt i sager, hvor der har været tale om personfarligkriminalitet, men den regel bliver der altså nu blødt op for.  

- Når vi har så mange gode billeder, så vil vi også gerne bruge dem. Dels for at få opklaret den konkrete sag, så vi får det stoppet. Vi håber dog også, at det vil virke præventivt, så andre holder sig fra det, fordi de finder ud af, at de kan risikere at komme i medierne, siger politidirektøren.   

Den udmelding glæder Hanne Okkerstrøm fra Gjellerup, som tidligere har været udsat for et tricktyveri, som kostede hende 12 000 kr. 

- Jeg synes, det er fantastisk godt, for kan vi få det stoppet, så er det fint, men jeg tror dog ikke, vi kan stoppe sådan noget, siger hun.

Advokat: retssikkerheden er på spil

De nye toner fra politiet vækker ikke kun glæde, det har nemlig konsekvenser for retssikkerheden, lyder det fra Peter Fogh, der er formand for Advokatrådet. 

- Det er jo et spørgsmål om retssikkerhed og menneskerettigheder, som her er på spil. Folk har jo en almindelig ret til at gå ud uden at blive efterlyst på forsider med nogle billeder af, at man har hævet i en hæveautomat. Derfor skal det være ret alvorlige forbrydelser efter vores opfattelse, inden man bruger overvågningsbilleder til en sådan efterforskning, siger han. 

Politiet forstår bekymringen, men mener andre hensyn må vægte højere.

- Det er en overvejelse, vi har gjort os. Jeg synes bare, at den måde vi har set nogle opføre sig over for vores ældre medborgere den seneste tid, gør at det hensyn må vige. Det er stærkt grænseoverskridende for de folk, det går ud over, siger Jens Kaasgaard.

Der er ikke fastsat grænser for, hvornår billederne skal bruges, men mulighederne er mange. 

Vi har hobetal af billeder liggende, og det synes jeg, vi skal bruge som et efterforskningsmiddel på lige fod med alle andre muligheder vi har, siger Jens Kaasgaard. 

I første omgang vil det kun være tricktyverier, der i højere grad bliver offentliggjort overvågningsbilleder af, men hvis den nye ordning bliver en succes, kan det komme på tale at offentliggøre billeder af for eksempel indbrud, vurderer politidirektøren.