Nu skal Utzon-husene sikres: Kommunen laver lokalplan

Beboerne i rækkehusene på Østervang i Skjern får et stort ønske opfyldt.

Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune vil nu sikre de 21 rækkehuse i Skjern, der er tegnet af den verdensberømte arkitekt Jørn Utzon.

00:47

Se et interview med John G. Christensen her.

Luk video

Kommunens udvalg for teknik- og miljø har besluttet, at der skal laves en bevarende lokalplan for rækkehusene, og at kommunen betaler regningen.

- Helt overordnet har det stor betydning for vores kommune, at vi har nogle så specielle huse. Vi vil gerne sikre, at de bliver bevaret for eftertiden, siger udvalgets formand, John G. Christensen (S) til tvmidtvest.dk.

Med beslutningen opfylder politikerne et stort ønske fra flere af beboerne i de karakteristiske rækkehuse på Østervang. Beboerne har i lang tid ønsket en lokalplan, der skal sikre husenes udtryk, men arbejdet gik i stå, fordi kommunen tidligere har meddelt, at de selv skulle betale regningen.

Den lokalplan, som kommunens forvaltning nu går i gang med at kigge på, skal sikre, at husene forbliver i Utzons ånd. Der er ikke tale om en fredning, men med en lokalplan er man for eksempel sikker på, at der ikke er nogen, der maler taget eller facaden grøn eller laver andre udvendige ændringer.

De røde rækkehuse i Skjern blev opført omkring 1957. Jørn Utzon tegnede altså husene umiddelbart før, han fik ordren til det ikoniske Operahus i Sidney.

Jørn Utzon kunne i år være fyldt 100 år. Han døde i 2008.

Læs også Opbakning til beboere i Utzon-huse: Politiker vil arbejde for lokalplan

 

04:26

Vi sendte i april dette indslag om Utzons rækkehuse i Skjern. Video: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Luk video