Nu skal Mais selv betale for en tolk ved lægen

Nye regler vækker bekymring hos sundhedspersonalet, men sundhedsordfører mener, det er den rigtige beslutning.

Mais Al Aswad bliver interviewet på dansk.
Mais Al Aswad bliver interviewet på dansk.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Mais Al Aswad fra Syrien har boet i Danmark i tre år og tre måneder, og hun har lært dansk på sprogskolen. Alligevel mener hun ikke, hun ville kunne forstå en alvorlig samtale med lægen ordentligt.

- Jeg er i tvivl om, jeg kan forstå de faglige sundhedsbegreber, selvom jeg kan snakke godt dansk i hverdagstale, forklarer hun.

Men det skal hun kunne ifølge en ny politisk aftale, der træder i kraft i dag. Den resulterer i, at indvandrere, der har været i landet i mere end tre år, skal betale et gebyr, hvis de har brug for en tolk ved lægen.

Hun er ked af, at det skal gå ud over indvandrenes økonomi og tror, at det i sidste ende vil blive dyrere for staten.

- Myndighederne tænker, at de kan spare penge på denne måde, men jeg tror, det modsatte sker, siger hun.

Har ikke råd

Hvis en indvandrer har brug for en tolk under en indlæggelse, så vil det komme til at koste 1675 kroner, mens hjælp fra en tolk på et besøg ved egen læge koster 334.

Men det er mange penge for familier, der for eksempel er på integrationsydelse, fortæller Tiahes Thiaharaja, der har boet i Danmark i 30 år og er tolk i Holstebro.

- De har ikke penge til at betale de gebyrer, når de er syge. Det er rigtig svært for dem, siger hun.

Kritikken preller dog af på politikerne bag ændringen.

- Det er nu, at vi tager handsken af og siger, at bor man i Danmark og har boet her i mere end tre år, så skal man altså også lære dansk. Og som sundhedsordfører siger jeg, at her starter vi i sundhedsvæsenet og siger, at kan du ikke det, så må du betale, siger formand for Sundheds & Ældreudvalget, Dansk Folkepartis Liselott Blixt.

2:57
 

Bekymret læge

Det er ikke indvandrerne selv, der beslutter, om de har brug for en tolk. Det er derimod lægen, der skal lave den vurdering. Det bekymrer Mikkel Seneca, der er formand for Lægeforeningen i Midtjylland.

- Den kontakt vi som lægefagligt personale skal have med patienterne, den skal være uafhængig af eventuelle økonomiske incitamenter. Det skal være et spørgsmål om, hvad vi mener, patienterne har behov for, for at kunne forstå den information, vi giver, og så vi kan få de rigtige information og give den rigtige behandling, siger han.