Stigning i hjortepåkørsler: Nu skal du passe på

Sidste år bød på rekordmange påkørsler af vildt, og en ny undersøgelse viser, at næsten hver anden bilist i Midtjylland har påkørt eller været tæt på at påkøre en hjort.

Det er ikke kun farligt for hjorten, hvis man rammer den. Også køretøj og passagerer kan komme tilskade.
Det er ikke kun farligt for hjorten, hvis man rammer den. Også køretøj og passagerer kan komme tilskade.
Foto: Dyrenes Beskyttelse

Maj måned markerer starten på højsæsonen for påkørsler af hjorte i trafikken, og det er noget rigtig mange bilister i Midtjylland har været ude for. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring.  

Her svarer 24 procent af de adspurgte i Midtjylland, at de har oplevet at påkøre en hjort eller dådyr, mens 19 procent siger, de har været tæt på at ende i en påkørsel.

Sidste år blev Dyrenes Beskyttelse kontaktet 245 gange i maj måned, efter at en bilist havde påkørt en hjort i Midtjylland. Det var omkring tre gange så ofte, som de foregående måneder. 

Tallet for hele året lyder på 2.468 anmeldelser om påkørsler, hvilket gør Midtjylland til det sted i landet, hvor påkørsler oftest sker. Året forinden lød det på 2.230 anmeldelser. 

Derfor bør man som bilist være ekstra opmærksom den kommende tid, lyder det fra skadedirektør i Gjensidige Forsikring, Henrik Sagild.  

- Det er ikke kun en skræmmende oplevelse for bilisten og dyret, det kan også skabe særdeles farlige situationer i trafikken, når der sker en påkørsel. Og derfor er det en god ide at følge nogle simple råd, så man kan nedsætte risikoen for at ende i et uheld, siger han. 

Han opfordrer i første omgang til at sænke farten og være ekstra opmærksom, hvis man kører i et område med skov i skumringstiden, og at man bevarer overblikket, hvis en påkørsel er uundgåelig. 

- Brems hårdt ned og hold fast i rattet og undgå så vidt muligt at lave en undvigemanøvre, da det kan føre til en endnu farligere situation, hvis du så kolliderer med et træ eller en anden bilist, siger advarslen fra Henrik Sagild.