Ny formand for omstridt forening: Nu skal der ryddes op og kigges fremad

Foreningen Familier med Kræftramte Børn med hovedsæde i Ans har efter årelang kritik, politianmeldelser og rod i regnskaberne fået ny bestyrelse.

Tommy Brøgger har som ny formand for den omdiskuterede forening Familier med Kræftramte Børn nok at gå i gang med. Bag ham står eksempelvis otte flyttekasser med de regnskaber, foreningen for længst skulle have indsendt til revision.
Tommy Brøgger har som ny formand for den omdiskuterede forening Familier med Kræftramte Børn nok at gå i gang med. Bag ham står eksempelvis otte flyttekasser med de regnskaber, foreningen for længst skulle have indsendt til revision.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Foreningen Familier for Kræftramte Børn har i årevis været i søgelyset – ikke mindst på grund af skarp kritik fra flere medlemmer, for uigennemskuelige regnskaber og uetiske indsamlingsmetoder. Men nu skal der nye boller på suppen, lyder det fra den nyvalgte bestyrelsesformand, Tommy Brøgger.

- Det er vores helt klare intention, at nu skal der ske noget. Nu skal der ryddes op, der skal kigges fremad, og der skal først og fremmest være fokus på arrangementer for børnene og deres familier, siger han.

"Foreningen skal ikke have lov til at gå til grunde"

Tommy Brøgger har ikke tidligere været en del af bestyrelsen i foreningen, og han kender med egne ord ikke til de forudgående sager. Han blev medlem af foreningen med hovedsæde i Ans 2015, da hans egen datter blev ramt af en hjernetumor. Her har han oplevet, at foreningen gør en stor forskel for mange familier. 

- Og det er jo det, der gør, at jeg ikke mener, den her forening skal have lov til at gå til grunde. Derfor tænkte jeg, at vi skulle have en ny bestyrelse, og at det skulle være nu. Derfor meldte jeg mig klar som formand. Og jeg anser mig selv for at være fuldstændig neutral i forhold til, hvad der er foregået i fortiden.

Kurt Hansen er fortid

Fortiden for foreningen har budt på lidt af hvert: Manglende tilladelser til indsamling har kostet foreningen en bøde på 35.000 kroner. Flere medlemmer af foreningen er blevet smidt ud for at udtale kritik af måden foreningen agerede på – herunder skarp kritik af sekretariatsleder Kurt Hansen.

2:40
Familier Med Kræftramte Børn smed i dag tre medlemmer ud, efter at de har udtalt sig kritisk om foreningen.

Men netop den omdiskuterede leder af foreningen stopper nu. I et citat på foreningens hjemmeside takker Kurt Hansen for mange gode år. Han erkender samtidig, at den voldsomme blæst omkring foreningen de senere år har været en medvirkende årsag til, at han nu forlader posten. Kritikere har frygtet, at Kurt Hansen fortsat vil trække i trådene i bestyrelsesarbejdet omkring foreningen. Det afviser Tommy Brøgger i dag:

- Der findes kritikere, som jeg ikke vil kunne berolige uanset hvad, jeg siger. Det ved jeg. Men jeg kan sige, at sekretariatslederen, som har været en af de personer, der har været omdiskuteret, han stopper i morgen eftermiddag og er ikke længere en del af foreningen. Og der er ingen intentioner om, at der er én person, der skal bestemme det hele. Der er intentioner om, at der skal sidde en bestyrelse på fem mennesker og styre den her forening.

Bestyrelsen vil have dyr ejendom på dagsordenen

Turbulensen omkring foreningen begyndte allerede i 2007. Her stoppede Kræftens Bekæmpelse samarbejdet med foreningen, fordi foreningen ikke ville udlevere regnskabsoplysninger. I 2017 stoppede Sundheds- og Ældreministeriet med at give tilskud til foreningen. Og så har også anskaffelsen af et hovedsæde til 14,5 millioner kroner ved Ans i Silkeborg også mødt kritik.

Hovedsædet har indtil nu været lukket for offentligheden – og i særdeleshed pressen. Men også dét vil den nye formand have gjort op med. I dag fik TV MIDTVEST derfor en rundvisning i ejendommen med den smukke beliggenhed ned til Tange Sø. En ejendom den nye bestyrelse vil have fokus på i fremtiden.

- Det er selvfølgelig et af punkterne på dagsordenen at finde ud af, hvad vi gør med den her ejendom. Vil vi blive ved med at benytte den, eller vil vi hellere finde noget mindre og måske lidt billigere?, lyder det fra Tommy Brøgger.

Politianmeldelse og flyttekasser med regnskab

Aktuelt er foreningen Familier med Kræftramte Børn politianmeldt for ikke at have indsendt det lovpligtige regnskab for en forening, der indsamler penge til velgørenhed. Regnskabet står lige nu i otte flyttekasser, der skal til revisor og gennemgås. Der er derfor mere end rigeligt for den nye formand at rydde op i.

2:01
Sekretariatslederen for FMKB, Kurt Hansen, har ikke ville stille op til interview inden generalforsamlingen, men i dag svarede han på kritikken.

- Det bliver et stort projekt, det er der ingen tvivl om. Men den her forening skal bestå på grund af de mange gode ting, den gør for familier med kræftramte børn. Og har gjort igennem 35 år. Det er værd at kæmpe for, siger Tommy Brøgger som ny formand for foreningen Familier med Kræftramte Børn. 

Den nyvalgte bestyrelse lægger i øvrigt ud med at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling for formelt at få valgt en revisor, da foreningen lige nu, grundet en fodfejl fra den tidligere ledelse, formelt står uden revisor.

2:31