Nu skal danske ulve GPS-mærkes: - Vi ved, ulven bekymrer mange

Vilde ulve i Danmark vil over de næste par år blive GPS-mærket.

10 danske ulve skal GPS-mærkes.
10 danske ulve skal GPS-mærkes.
Foto: Shutterstock / Ritzau Scanpix

Hvor færdes ulven præcist? Og hvor tæt kommer den egentlig på mennesker?

Svaret på det, og mange andre spørgsmål om ulven, kan vi snart komme en hel del nærmere.

Fra i dag får forskere på Aarhus Universitet nemlig tilladelse til at GPS-mærke op til 10 ulve frem til marts 2020.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi ved, at ulven bekymrer mange danskere, især i de områder, hvor ulven færdes. Det kan jeg godt forstå. Derfor er det også rigtig godt, at vi nu får gang i at GPS-mærke ulve, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen ifølge pressemeddelelsen.

- Det vil give os langt større viden om ulvens adfærd, ikke mindst i forhold til mennesker. Forhåbentligt kan det gøre nogle danskere tryggere, og det kan blive nyttigt i arbejdet med forvaltningen af ulve, lyder det.

Ulven må gerne indfanges til forskning

Ulven er beskyttet af EU's habitatdirektiv, og det betyder, at den som udgangspunkt ikke må indfanges. Det kan der dog gives tilladelse til, hvis det sker i forbindelse med forskning.

Miljø- og fødevareministeren offentliggjorde i juni 2018 sit udspil til en ny definition af, hvornår der er tale om en problemulv, som kan reguleres. Vildtforvaltningsrådet arbejder lige nu på at få den udvidede definition med i en ny forvaltningsplan for ulven.

Planen forventes at blive offentliggjort i løbet af efteråret, lyder det fra ministeriet.

- Regeringen er opmærksom på de udfordringer, som ulvene giver. Jeg har allerede taget de første skridt til at sikre en mere smidig forvaltning af ulve, der tager højde for, at ulven igen yngler i Danmark, forklarer Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg vil også diskutere EU-reguleringen af ulve med de andre lande i EU, der oplever udfordringer med ulvens tilstedeværelse. Også her er det gavnligt med mere viden om danske ulves gøren og laden, siger ministeren.

Det er Miljøstyrelsen, der har givet Aarhus Universitet tilladelsen til at GPS-mærke ulve i Danmark.