Fødevareminister lemper krav: Nu må kvæg gå ude året rundt

Mogens Jensen lemper på krav, så kvæget må gå ude om vinteren, hvis vejret tillader det. Det sker, fordi robuste kvægracer kan klare det danske vind og vejr.

Mogens Jensen lemper nu på krav, så robuste kvæg må gå ude året rundt.
Mogens Jensen lemper nu på krav, så robuste kvæg må gå ude året rundt.
Foto: TV2

Nu er det vejret og ikke kalenderen, der bestemmer, om det danske kvæg må gå ude om vinteren.

Der sker efter, at fødevareministeren nu vurderer, at robuste kvægracer ikke nødvendigvis behøver et sted at søge ly på en mild vinterdag.

- Nu lægger vi op til, at man godt kan have kvæg gående ude om vinteren, hvis vejret er til det, og at der heller ikke i alle tilfælde behøver at være lavet et læskur, siger Mogens Jensen, socialdemokratisk fødevareminister.

Fødevareministeren mener ikke, at læskure er nødvendige for en række kvægtyper.

- Så det er sund fornuft. På den måde er det vejret, der bestemmer, om kvæg kan være ude og ikke kalenderen, siger han.

Milde vintre giver nye regler

Det er de seneste års milde vintre, der har fået fødevareministeren til at ændre reglerne og en række klager fra landmænd, der har fået bøder for, at deres kvæg har gået ude om vinteren.

- Det gør en stor forskel, og for landmændene har det selvfølgelig betydning, at du kan have køerne længere tid på græs - også om vinteren - uden at der kommer nogen fra kontrollen og siger, at det må man ikke, siger Mogens Jensen.

Søren Riis Vester, der er kvægavler i Finderup, kalder de nye regler et skridt i den rigtige retning.
Søren Riis Vester, der er kvægavler i Finderup, kalder de nye regler et skridt i den rigtige retning.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Lempelserne skyldes, at nogle kvægracer sagtens kan klare det danske vintervejr, hvis de går på kuperede marker med buske og træer. Det er blandt andet racerne Angus, skotsk højlandskvæg, Galloway og Hereford.

Et skridt i den rigtige retning

Tidligere har landmænd fået sanktioner, hvis deres kvæg gik ude om vinteren - også selvom vejret var mildt. Men det er slut nu, og det glæder kvægavlerne.

- Det er jo rigtig godt, at man kigger på, om dyrene har det godt fremfor, om det er en vinterdag, siger Søren Riis Vester, der er kvægavler i Finderup.

Fremover vil Fødevarestyrelsen kontrollere, at kvægavlerne hurtigt kan flytte kvæget ind i en stald eller til en mark med ly og læ i form af buske, hvis vejret bliver dårligt.

Det betyder, at det ikke længere er nødvendigt med et egentligt læskur til det robuste kvæg.

Søren Riis Vester kalder det et skridt i den rigtige retning, men tror ikke, at det kommer til at betyde de store ændringer for ham.

- Jeg tror ikke, at det kommer til at betyde så meget for mig, udover at jeg skal have sat et læskur op, selvom jeg har nogle fantastiske store græsarealer, siger han.

Anguskvægene er en af de robuste racer, som nu må gå ude hele året, hvis vejret ikke er alt for barskt.
Anguskvægene er en af de robuste racer, som nu må gå ude hele året, hvis vejret ikke er alt for barskt.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Et resultat af dialogmødet

Søren Riis Vester har haft anguskvæg i næsten 40 år, og han mener ikke, at hans kvæg vil bruge et læskur, fordi det fint kan klare det danske vejr.

- Vandet preller jo bare af de dyr, når det er regnvejr, og de går ude på marken. De går ikke i læ eller ly, siger Søren Riis Vester.

Derfor inviterede han og naboen Preben i marts i år en række politikere på besøg, så de kunne se, hvordan hans anguskvæg havde det uden noget læskur.

Preben Koch fra Karup mener, at de nye regler er et resultat af dialogmødet dengang i marts. Han har selv skotsk højlandskvæg, og ifølge ham kan de sagtens klare det danske vejr.

- De her robuste racer, de vil altså allerhelst ligge på en græsmark. Når vi strøer, så bliver det simpelthen for varmt for dem. De har jo tolagspels, siger Preben Koch.

Søren Riis Vester frygter heller ikke, at hans kvæg vil komme til at fryse.

- På universiteter i USA har de studeret, at det ikke er noget problem ned til minus 30 grader i det stormvejr, de kan have derovre. Sne, frost og slud er intet problem, for de er beskyttet fra naturens side, siger han.