Tættere på udkanten: - Nu kan Mathias få sin drømmeuddannelse via nyt tiltag

Hvorfor skal man tvinges til timer i transport, bare fordi man bor langt væk fra en erhvervsuddannelsen? Det skal fremover være slut, lyder det fra Christiansborg.

Mathias Jørgensen er en af dem, der kunne finde på at vælge uddannelse ud fra, hvad der er nærmest bopælen.
Mathias Jørgensen er en af dem, der kunne finde på at vælge uddannelse ud fra, hvad der er nærmest bopælen.
Foto: Trine Markfoged Jensen, TV MIDTVEST

- Inderst inde ville jeg nok tage den uddannelse, der var tættest på. Selvom det ikke var drømmeuddannelsen.

Sådan lyder det fra Mathias Jørgensen fra Hvidbjerg. Han pendler hver dag til STX i Struer. Han er det perfekte eksempel på, hvorfor et flertal i Folketinget har valgt at afsætte 25 millioner kroner til grunduddannelser i områder, hvor der er langt i skole for potentielle elever. 

Den ide er noget, de kender meget til allerede i Struer. Her har man på Struer Gymnasium samlet frisør, tjener og receptionist-uddannelsen under samme tag. Uddannelser der, hvis ikke de lå under en fælles hat i Struer, ville kræve, at man rejste langt for at finde dem. Derfor bliver forslaget mødt positivt i Struer. 

- Det at få bredt erhvervsuddannelser ud i alle kroge af landet, det vil gøre, at man kan sikre de unge tager en uddannelse, der matcher deres kvalifikationer, fortæller Mads Brinkman Pedersen, Rektor, Struer Gymnasium.

De 25 millioner kroner Folketinger har afsat skal gå til, at flere grundforløb på erhvervsuddannelser kan oprettes på allerede eksisterende skoler. Eksempelvis gymnasier. 

Struer som eksempel

Med pengene afsat, så er det bare at følge efter Struers eksempel. Formålet med at afsætte pengene er klart, hvis man spørger Undervisningsordfører Annette Lind fra Socialdemokratiet. 

- Vi mangler faglærte i Danmark. Derfor vil vi gerne udbrede, at man kan tage en uddannelse tættere på, hvor man bor, fortæller Annette Lind. 

At få unge til at vælge en Erhvervsudannelse har længe været en udfordring for politikerne på Christiansborg. En reform i 2015 skulle afhjælpe problemet, men siden er antallet af elever, det vælger Erhvervsskole, faldet med 27 procent. 

Bred opbakning

Udover Enhedslisten og Alternativet er alle partier i Folketinget med i aftalen. En aftale der skal løse et simpelt problem

- Generelt er det bare for kompliceret at tage en erhversuddannelse i forhold til eksempelvis gymnasiet, lyder det fra Thomas Danielsen Thomas Danielsen, Medlem, Uddannelses- og forskningsudvalget, Venstre.

Ambitionen med aftalen er, at der i 2025 skal være 10 nye grundforløb i år 2025. 

2:01
Se hele indslaget om det øgede fokus på Erhversskolerne her.