Nu kan man igen købe en dansk T-bone

EU lemper reglerne, så der igen må bruges dele af danske køer, som har været forbudte siden 2001. (Foto: Colourbox).

080515ColourBox-Tbone.jpg

Fra og med onsdag er det igen tilladt at sælge danske T-bone bøffer i Danmark.

Det skyldes, at dele af kvæget, der hidtil har været omfattet af bestemte EU-regler på grund af kvægsygdommen kogalskab, i stedet for at blive destrueret nu igen må udnyttes. Det er en regelændring, de danske landbrugsorganisationer har arbejdet hårdt for.

- Branchen har kæmpet for dette siden 2011, så det er en sejr for dansk landbrug, at vi nu endelig er kommet i mål, siger Anne Nielsen, som er formand for Kødbranchens Fællesråd.

Danske kvæg har siden 2011 haft betegnelsen "ubetydelig risiko" for kogalskab. Men da det kun gjaldt Danmark og en lille håndfuld andre lande, så er EU først nu gået med til at lempe reglerne.

Forbud har kostet milloner

Dansk landbrug har tabt mange millioner på det 14 år gamle forbud. Så formanden for Landbrug og Fødevarers kvægkontor, Peder Philipp, øjner også en økonomisk gevinst for dansk landbrug.

- Regelændringen betyder selvfølgelig, at vi igen må sælge T-bone bøffer, og det vil betyde lidt for afregningsprisen, siger Philipp.

Men han tror ikke, at den store gevinst kommer foreløbig. Og den øgede indtjening skyldes næppe heller, at danskerne måske smider et par ekstra bøffer på grillen.

- Den store gevinst kan på sigt være ved biprodukterne, for det er der, de mange kilo er, og det er det, slagterierne betaler for, siger han.

Det næste skridt bliver nu at finde ud af, hvilke nye lande og markeder, der kan være interessante for de danske landmænd.

- I stedet for at sende tarmene til destruktion, så kan vi nu sælge dem til produktion af hundefoder. Dansk landbrug får nu indtægt på nogle ting, hvor man tidligere havde en udgift, siger han.

Peder Philipp mener, at danske landbrug skal være stolte af at have fulgt reglerne "til punkt og prikke" og været klar til regelændringen siden 2011.

- Det er et bevis på, at vi har orden i tingene, siger Philipp. 20 lande er omfattet af de nye EU-regler, der betyder, at rygsøjlen og hele tarmsættet må bruges.    /ritzau/